365 NAPI HÍRLEVÉL

1942 L’OEUF ELECTRIQUE

L’Œuf électrique (magyarul: „Az Elektromos Tojás”) egy futurisztikus prototípus elektromos cyclecar volt, amit Paul Arzens (1903–1990), ipari tervező tervezett 1938-ban, majd 1942-ben épített meg. 

A cyclecar, azaz: „bicikliautó” egy olyan kis, könnyű és olcsó motoros autó volt, amelyet Európában és az Egyesült Államokban gyártottak 1910 és az 1920-as évek eleje között. A bicikliautók célja az volt, hogy betöltsék a motorkerékpár és az autó közötti piaci rést. Ez a különleges jármű a Musée des Arts et Métiers múzeumban található Párizsban, jelenleg pedig a Cité de l’Automobile múzeumban látható Mulhouse-ban, Alsace-ban.

Az L’Œuf électrique gömbölyű karosszériája, gyors hátsó része az interbellum (azaz a két világháború közötti) időszak cyclecar-jainak és a tojásnak, buboréknak vagy vízcseppnek a bionikus formáját idézi. Az alumíniumból készült testet egy Duralinox csőből kialakított váz tartja. Az első szélvédő és az ajtók is hajlított Plexiglass anyagból készültek. A jármű súlyának nagy részét az akkumulátorok teszik ki, amelyek összesen 350 kilogrammot nyomnak.

Motorizáció: A második világháború alatt, amikor a német megszállás alatt Franciaországban korlátozták az üzemanyagot, Arzens egy elektromos motort használt, amit az ülése alatt elhelyezett öt darab 12 voltos akkumulátor táplált. Minden akkumulátor 250 amperórás kapacitással rendelkezett és 60 kilogrammot nyomott. Az autó 70 km/h sebességre volt képes, és 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkezett. A háború után Arzens egy 125 köbcentiméteres Peugeot egyhengeres benzinmotorral cserélte le az elektromos motort, amely 5,5 lóerőt produkált, így az autó maximális sebessége 80 km/h lett.

Paul Arzens saját autója: Arzens a L’Œuf électrique-t saját autójaként használta egészen haláláig 1990-ben. Ekkor a járművet a Musée des Arts et Métiers múzeumnak adományozta Párizsban, ahol a „Conservatoire national des arts et métiers” – gyűjteménye található. Jelenleg a jármű a Cité de l’Automobile múzeumban látható Mulhouse-ban, a „La Baleine” – nevű, másik koncepcióautóval együtt.

Ez a különleges jármű valóban egyedi és izgalmas tervezés, amely a múlt és a jövő közötti határon egyensúlyoz. Az „Elektromos Tojás” mindenképpen emlékezetes darab a járműtörténelemben! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass