365 NAPI HÍRLEVÉL

RADFORD TYPE 62-2

A feltörekvő csillag

A The Glasshouse Kolosy épületben, ahol a múzem is megtalálható, minden vasárnap 16:00 órától rendszeresen 🏍️ „Bikes & Coffee” 🏍️motoros találkozó, ahol a sofőr és párja is kaphatnak egy ingyenes jeges kávét a Churchill Bar Gourmet éttremben, és ingyen játszhatnak egy órát a billiárd teremben. A legkorábban érkező motorosok beállhatnak meghitt passzázsunkra a motorjaikkal.
A Harold Radford egy brit karosszéria-építő cég, amelyet 1948-ban alapítottak Kensingtonban, és számos Bentley és Rolls-Royce átalakításával indult, és olyan autókat gyártott, mint az 1951-es Bentley Countryman. A Radford egyéb márkák törekvéseiben is részt vett, mint például az első Ford GT40 prototípus üvegszálas karosszériájának megépítésén, az Aston Martin DB5-ösök fékátalakításán és a Minik testreszabásán egyedi megrendelések alapján. Az 1960-as évek után megszűnt a cég. A Forma-1-es bajnok Jenson Button, Mark Stubbs tervező, Ant Anstead és Roger Behle ügyvéd mellett 2021-ben újjáélesztette a Radford márkát, amelynek a Type 62-2 lett az első teljesen házon belüli tervezett sportkocsi prototípusa. Radford megvásárolta a hetvenes években számos Lotus Forma-1-es autón használt John Player Special festés használati jogát is.
A Lotus-Radford Type 62-2, vagy röviden a Radford Type 62-2 egy sportautó, amelyet a
Harold Radford brit cég gyárt a Lotus Cars együttműködésével. Az eredeti Lotus 62 tiszteletére készült, és a gyártás 62 darabra korlátozódik. Az autó három felszereltségi szintben kapható: „Classic”, „Gold Leaf” és „John Player Special”. A 62 tervezett egységből tizenkettő a John Player Special, további tizenkettő pedig a Gold Leaf kivitelben lesz. A Lotus Exige-re épülő Type 62-2 megosztja az alvázat és a motort, előbbinek szintén új hátsó segédváza van, az is szénszálas.
A három felszereltségi szinthez két különböző festés tartozik: a Gold Leaf ugyanazt a festést viseli, mint az eredeti Lotus 62-n, a John Player Special díszítés pedig tisztelgés a névadó Forma-1-es festés előtt, amelyet a Lotus Formula 1-es csapata viselt az 1970-es években. A Classic a legalapvetőbb aerodinamikai elemeket viseli, a Gold Leaf, két kis fonott csőrt kapott az autó hátulján, a John Player Special pedig a legfejlettebb aerodinamikai csomag, nagyobb első beömlőkkel és hátsó diffúzorral, nagyobb oldalsó hűtőnyilásokkal kombinálva. hogy segítse a motor hűtését. A Radford, mint egy karosszériaépítő cég, lehetőséget adott ügyfelei számára, hogy olyan elemeket is felszereljenek, amiknek csak a képzelet szabhat határt. A Radford a Gold Leaf borításon felül egy „Quali Edition” csomagot is kínál, amely agresszívabb aerodinamikai elemeket tartalmaz, mint például a nagyobb első splitter és a hátsó diffúzor, a karbon-kerámia fékek és a karbon kompozit felnik. Az elülső lótusz jelvény szintén arany zománcozott. A karbon kompozitok jelentős felhasználása a karosszériaelemekben a könnyű ragasztott és szegecselt alumínium mellett a Type 62-2 száraz tömege 980kg! ( A száraztömeg a különféle folyadékok nélküli tömege a járműnek, mint például az olaj, üzemanyag, ablakmosó , hűtővíz.)
A Type 62-2 belseje nagyrészt analóg. A műszerfalat stopperórával és analóg órával szerelték fel a brit
Bremont óragyártóval együttműködve, emellett különféle billenőkapcsolók is díszítik, a kormányon pedig nincs gomb.
Az erőforrást a Toyota 2GR-FE-t az Lotus Exige-től kölcsönzi, amely 436 LE-t ad le Classic kivitelben és 507 LE-t Gold Leaf kivitelben ECU-remap segítségével. A John Player Special és a Gold Leaf továbbfejlesztett vezérműtengelyeket, dugattyúkat és hajtórudakat kaptak, előbbi egy nagyobb feltöltőt is kapott. A megnövelt kompresszor 600 LE teljesítményt ad a John Player Special-nak. A nulláról százas sprint 2.9 másodpercet vesz igénybe. Végsebessége ~300km/h.
A Classic az egyetlen felszereltségi szint, amely hatfokozatú kézi sebességváltóval érhető el, a Gold Leaf és a John Player Special felszereltsége egyaránt hétfokozatú duplakuplungos sebességváltóval és részlegesen önzáró differenciálművel érkezik. A Radford azonban továbbra is kínál testreszabhatóságot, és lehetőséget kínál a Classic berendezés tulajdonosai számára, hogy duplakuplungos sebességváltóra és erősebb Gold Leaf motorra frissítsenek. A kipörgésgátló és a blokkolásgátló fékrendszer a duplakuplungos sebességváltóval elérhető, és a vezető belátása szerint kikapcsolható.
Természetesen mind a négy lengéscsillapító külön-külön állítható, valamint orr-emelési lehetőség is biztosított a megemelkedett útfelületek, például a fekvőrendőrök áthaladásához. A Classic verzió elöl 17”, hátul 18”-os kerekekkel érkezik, a Gold Leaf és a John Player Special verzió pedig 18”-os első és 19”-os hátsó kerekeket kapnak a Dymagtól. A John Player Special karbonszálas kerekeket is kínál, például a Gold Leaf Quali Edition, Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsokkal szerelt. AP féknyergeket és 360 mm-es karbon-kerámia féktárcsákat is kapott. A Gold Leaf és a Classic verzió 4 dugattyús AP féknyergekkel és vas féktárcsákkal vannak felszerelve.
2023-ban a Radford elkészítette és felkészítette a 700 lóerős teljesen versenyautóvá alakított verzióját is a Type 62-2-nek a Pikes Peak hegyiversenyre, amelyen Tanner Foust autóversenyzővel nagyon előkelő 9 perc 37 másodperces idővel végzett. Hogy némi összefüggést lássunk, a második leggyorsabb idő az Exhibition osztályban (Noha a kiállítási státusza miatt erre az osztályra vonatkozóan nincsenek rekordok, a pályarekord rögzítésére vagy meghatározott korábbi osztályrekordok megkísérlésére jogosultak, ha járművük átmegy a műszaki átvizsgáláson az előző osztályok szabályai szerint.) 9perc 54,901 mp volt, amelyet Randy Pobst 2021-es Tesla Model S Plaid-del, míg a harmadik helyet a korábbi Pikes Peak győztes Rhys Millen szerezte meg 10perc 12,024 másodperccel egy BMW M8-al. Az idei év leggyorsabb ideje? Robin Shute 8perc 40.080-as ideje egy Wolf TSC-FS-en az Unlimited osztályban.
Mindent egybevetve kétféleképpen közelíthető meg a Radford mondanivalója ezzel a modellel. Említettem korábban, hogy a Type 62-2-es típusnak még mindig kimutatható Lotus DNS-e van? Nos, ez azt jelenti, hogy ha készen áll vásárolni egy használt Exige-et, és mondjuk 20 millió ft motor- és alvázfejlesztést költene rá, akkor valószínűleg hasonló helyre kerülhet a gyorsaság terén, …..De nem így nézne ki, nem lenne ugyanaz a háttértörténete, vagy Jenson nevéhez kapcsolódna. Ezek mind erőteljes vonzerőt jelentenek, és segíteni fognak abban, hogy ez a kis cég biztonságos pénzügyi alapról induljon. Mert Radfordnak a 62-2-n túl is vannak tervei!!!
Van valami a szűretlen, nyers izgalom benne, ami meggyőző. És milyen ritka manapság egy kicsi, kompakt, könnyű kétüléses supersport autó, mely büszkén helyezi elöl és középen a vezetőt?

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass