365 NAPI HÍRLEVÉL

CAROZZERIA MAGGIORA

A stílusos autók szakértője 78 éven át

A 365 Oldtimer Múzeum 2000 négyzetméterén jelenleg német autó kiállítás zajlik. Azonban a német autók nem választhatóak el teljesen az olasz karosszéria tervező cégektől. Jó példa erre a legkisebb német autógyártó egyik modellje, amelyet a Maggiora tervezett. De melyik volt ez a német autó, és mi is pontosan a Maggiora?
Ezt az olasz karosszériaépítő céget a Torino melletti kisvárosban, Moncalieri-ben alapította Martelleria Maggiora néven Arturo Maggiora 1925-ben. A vállalat fő profilja a karosszériagyártás és turistabuszok építése volt, és idővel a Lancia, a Fiat, a Cisitalia, az Abarth, valamint számos más autómárka számára terveztek és gyártottak karosszériákat, és ezek közül érdemes néhányat kiemelni a következő bekezdésekben.
Az egyik ilyen autó a Maserati Mistral, amely egy kétüléses gran turismo (egy olyan típusú autó, amelyet nagy sebességű és hosszú távú vezetésre terveztek, a teljesítmény és a luxus tulajdonságok ötvöződnek benne). Ez az autó 1963 és 1970 között volt gyártásban. Megalkotásában Pietro Frua, a kor egyik elismert autótervezője is részt vett.
A fentebb említett olasz gyártónak, a Lancia-nak is számtalan alkalommal tervezett a Maggiora, erre tökéletes példa a Lancia Aurelia B20 (1950-58), amelyet a Lancia Flaminia luxusautó követett, ennek gyártása 1957 és 1970 között zajlott. Természetesen nem a Maggiora volt az egyetlen karosszériaépítő, aki dolgozott ezekkel az autókkal, hiszen a kor más nagy vállalkozói, mint a Ghia, a Pininfarina és a Zagato is megépítették saját elképzeléseiket. Ha egy kicsit tovább lépünk az időben, egészen az 1994 és 2000 közötti évekre, akkor találkozhatunk egy kicsivel modernebb autóval, még mindig a Lancia gyártósoráról, a Kappa coupe verziójával, amelynek karosszériájáért szintén a Maggiora felelt. Ez az autó mind időben, mind stílusban távol áll az ötvenes-hatvanas évektől, a vonalai laposabbak és jóval egyszerűbbek korábbi társainál.
Érdekes darab a vállalkozás munkái közül a legkisebb német autógyártó egyik modellje, amelyet cikkünk bevezető részén már említettünk. Ez a Glas V8-as, amely a „Glaserati” becenevet kapta meg amiatt, mert sok vonáson osztozott a kortárs Maseratikkal. Ez nem meglepő, ha tisztában vagyunk a ténnyel, hogy Pietro Frua neve itt is felmerül a tervezőasztalnál. Ennek az autónak a gyártása egyébként 1966-68 közöttre datálható, és alig több, mint félezer darab készült el belőle.
Természetesen, mivel olasz tervezőről beszélünk, a Fiat sem maradhat ki a felsorolásból, ha a Maggiora által kidolgozott karosszériákról szólunk. Először is, érdemes a Fiat 2300-as executive modelljével kezdeni a sort, amelynek gyártása 1961-1968 közé esett. Lehet említeni továbbá a Fiat Cinquecento Cita és Birba koncepcióautókat 1992-ből. Egyik utolsó munkájuk a Fiat Barchetta volt, amely egy roadster, de a neve nyitott tetejű sportkocsi karosszériát jelöl. 1995 és 2005 között volt gyártásban.
Az eddigi felsorolásból kimaradt egy igen neves olasz autómárka, az Alfa Romeo. Van egy általános igazság, mégpedig, hogy nem lehet egyik olasz karosszériagyártó mellett sem elmenni úgy, hogy ne említsük meg a többi nagy nevet. Az Alfa Romeo Junior Z egy összefogás eredményeként jött létre, hiszen a Maggiora mellett a Pininfarina és a Zagato is részt vett az autó a karosszériájának megépítésében. 1969 és 1975 között volt gyártásban a sorozat.
A Maggiora 1991-ben egyesült a Sanmarco-val és a Lamier-vel, így jött létre az IRMA SpA. A Maggiora SRL 1992-ben vette át a régi Lancia gyárat Chivassóban, Torinótól északra, és a gyár kapacitásait később a Fiat Barchetta gyártására használták fel, naponta megközelítőleg 50 karosszériát építettek meg. Néhány komplett autót is gyártottak (köztük a meglehetősen ritka Kappa Coupe-t, amely megtalálható Múzeumunk gyűjteményében).
2003-ban a céget bezárták, és a Maggiora története számos elkészített karosszéria és autó design után befejeződött, de alkotásai nem haltak ki teljesen, hiszen a mai napig találkozunk időről-időre az általuk tervezett autókkal az utcáinkon.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass