365 NAPI HÍRLEVÉL

KEI CAR

A legaranyosabb japán autók, amit valaha láttál

A 365 Oldtimer Múzeumban megtörtént a nagy őszi tematika változás, amelynek eredményeképp a tárlat jelentős részét a fantasztikus japán sportautók uralják! Ugyanakkor minden időszakos tárlat során van egy fotós autó, amibe a kedves látogatók beleülhetnek. A japán tematika idején ez az autó a Nissan Figaro, ami kétségkívül a világ egyik legaranyosabb autója. A mai hírlevél témája azonban nem a Figarot, csupán az aranyos autók témakörét járja be, hiszen az úgynevezett „kei car”-okról lesz szó . De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?
A kei car a japán, gyorsforgalmi utakon legális gépjárművek legkisebb kategóriája. A „Kei” a kei-jidōsha, „könnyű autó” vagy „kompakt autó” rövidítése. A tulajdonosokat alacsonyabb adók és biztosítási díjak terhelik, ami kisebb fenntartási költséget eredményez. Érdekesség, hogy a japán autógyártók mikrofurgonokat (pl. Mitsubishi Minicab ötödik generáció) és kei teherautókat (Nissan Clipper, mely a Mitsubishi Minicab-en alapult) is gyártanak ebben a jogi kategóriában.
A kei car története a második világháború utáni időszakra nyúlik vissza, amikor a romokban heverő országokban nem volt kereslet a luxusautókra, de az olcsó mobilitásra viszont igen. Ennek a kornak a szülötte a háromkerekű Messerschmitt (cikkünk publikálásakor ilyen is megtekinthető nálunk), az Isetta, a Fuldamobil, de a magyar törpeautók, mint az Alba Regia és a Balaton is. A kei car őseit is ebben az időben kezdték el fejleszteni.
A kei car kategóriát 1949-ben hozta létre a japán kormány annak érdekében, hogy ösztönözze az embereket autók vásárlására és ezáltal az autóipar fejlődését biztosítsák. 1998 októbere óta a törvény szigorúan meghatározza a kei car járművek paramétereit. Hossza 3,4 m, szélessége 1,48 m, magassága 2 m lehet. A motor lökettérfogatot 660 cc-ben maximalizálták, valamint az autógyártók kötöttek egy úgynevezett „gentlemen’s agreement”-et (úriemberi megállapodás), amely szerint hivatalosan egyik legyártott kei car sem lehet erősebb, mint 64 LE. Ezt a megállapodást azért kötötték, hogy megakadályozzák a lóerőversenyt, és hűek maradjanak a kei osztály szerény szelleméhez, és hogy alacsonyabb adót vessenek ki a kis járművekre, amelyek éppen elegendőek az alapvető közlekedési igények kielégítésére. Egyébként a ’90-es években a japán sportautókra is kötöttek egy nem hivatalos „gentlemen’s agreement-et, habár ezt nem tartották be a kei carra kötött megállapodással ellentétben.
A kei car kategória az 1960-as évek óta nagyon népszerű volt Japánban, 2013-ban például 40%-os piaci részesedést tudhatott magáénak, ami rekordnak számított. Hogy a piaci részesedés mértékét csökkentse, a japán kormány 2014-ben 50%-kal megemelte a kategória adóit, de még így is a 10 legkelendőbb modell között 7 kei car volt 2018-ban.
Léteznek sport kei autók is, amelyeknek kialakulása a kis méretű, de nagy teljesítményű autók iránti keresletnek köszönhető. Ezek az autók a mai napig népszerűek a vezetési élmény és a különleges dizájn miatt. Nagyszerű példa rá a sirályszárnyas Mazda AZ-1, amelyről képet a cikk galériájában találhatnak.
Szinte az összes kei cart Japánban tervezték és gyártották, de érdekesség, hogy hivatalosan a lengyel Polski Fiat 126p (Maluch) is kei car besorolást kapott.
A kei autók sárga rendszámmal rendelkeznek (sárga alapon fekete számokkal magánhasználatra, és sárga számokkal fekete alapon kereskedelmi használatra).
A modern Kei autók gyakran kaphatók turbófeltöltős motorokkal, automata és fokozatmentes sebességváltókkal, valamint első- vagy összkerékhajtással. Az 1980-as évek után a kei autók annyira kifejlődtek teljesítményben, sebességben és passzív (ütközés)biztonságban, hogy már nem voltak alacsonyabb maximális sebességre kényszerítve, mint más autók. A japán autógyártók azóta megállapodtak az önként vállalt maximális 140 km/h sebességben, főként az autók keskenysége miatt.
A legismertebb kei autók: Mazda R360, Honda Beat, Honda S660, Caterham Seven 160, Autozam AZ-1, Daihatsu Copen, Subaru 360, Suzuki Jimny LJ10, Suzuki Fronte Coupe, Suzuki Cappuccino.
Ha többet szeretnél megtudni a japán autók történetéről, és közelebbről is megcsodálnád a legvagányabb sportos autóinkat, akkor várunk szeretettel a hét minden napján a Bécsi út 38-44 szám alatt, a Buda Entertainment&Gastro bevásárlóközpont első emeletén található 365 Oldtimer Múzeumban!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass