365 NAPI HÍRLEVÉL

A FENEVAD

A Guinness Rekordok Könyvében 1977-ben a világ legerősebb autójaként szereplő “The Beast” nem egy szokványos darab. És nem csak azért, mert egy egyedi példány, nevetségesen hosszú motorháztetővel. Az elülső rész egy 27 literes (1648 köbcentiméteres) Rolls-Royce V12-es Merlin motorját rejti. Igen, ez ugyanaz a motor, amely a Spitfire és Hurricane vadászgépeket hajtotta.

A “Beast” története 1966-ban kezdődik, amikor John Dodd megbízást kapott egy Rolls-Royce Meteor tankmotorral felszerelt egyedi gördülő alvázhoz való sebességváltó építésére. John végül megvásárolta magának a projektet, és egy pirosra festett üvegszálas karosszériával és egy Rolls-Royce Corniche elülső hűtőráccsal fejezte be.

Ez volt az autó első verziója, mivel a “Beast” 1974-ben egy tűz miatt jelentős károkat szenvedett. Az eset után kapott biztosítási pénzből Dodd újjáépítette a karosszériát, és a Meteor-motort Merlin V12-es motorra cserélte. A Corniche hűtőrácsot is lecserélte egy Silver Shadow-ra. A karosszériát elölről tervezték újra, hosszabb első résszel és „shooting brake”-szerű hátsó résszel. Az akkoriban bézs színűre festett egyedi autó azóta is viszonylag változatlanul áll. A Rolls-Royce hűtőrácsot azonban Doddnak el kellett hagynia, miután a brit cég pert nyert ellene. Helyére a saját monogramját tette, stílusos betűtípussal.

Szóval, mennyire erős ez a 19 láb hosszú (5,9 méteres) „shooting brake”? Nos, John valamikor azt állította, hogy a V12-es motor 950 lóerőt és 760 fontláb (1030 Nm) nyomatékot ad le. Más becslések szerint 750 lóerő körül van. Bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, mivel az autót nem dinózták, a 750 lóerőnél több nem tűnik túlzásnak, tekintve, hogy a Merlin motor kompresszoros gyári változata 1500 lóerőt tudott.

De mennyire gyors a “Beast”? Ismét nincs pontos szám, de leírása szerint képes volt 200 mérföld/óra (322 km/óra) sebességet is meghaladni, amit a szériaautók egészen az 1980-as évekig nem értek el. 1973-ban azonban a RAC állítólag 183 mph (295 km/h) végsebességet igazolt. Ez ugyan jóval a 200 km/órás sebesség alatt van, de egy 19 láb hosszú és több mint 2400 fontot (2041 kg) nyomó autó esetében igencsak lenyűgöző.

De a “Beast”-ben az az igazán klassz, hogy közúti közlekedésre is alkalmas volt, és John Dodd elég gyakran vezette, amikor nem a hatalmas Merlin-motorral babrált.

Most, hogy John elhunyt, a családja úgy döntött, itt az ideje, hogy a nevetséges műalkotás új tulajdonoshoz kerüljön. Tekintettel arra, hogy a “The Beast” egy egyedi autó, nehéz megmondani, hogy a 72 500 font méltányos ár vagy alku-e, de mindenképpen sokkal olcsóbb, mint amennyit egy ilyen szörnyeteg összeszerelésére költeni kellene.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass