365 NAPI HÍRLEVÉL

AC COBRA

Az AC Cobra, amelyet az Egyesült Államokban Shelby Cobra és AC Shelby Cobra néven értékesítettek, a brit AC Cars cég által gyártott sportkocsi, amelyet Ford V8-as motorral szereltek fel. 1962 óta időszakosan gyártották az Egyesült Királyságban és később az Egyesült Államokban is.
A 20 lóerős Touring Car, John Weller találmányának megjelenése után egy éven belül úgy döntöttek, hogy háromkerekű haszongépjárműveket gyártanak.
Ezt az Autocarrier-nek nevezték el (amelyből később az AC származott), és 1904-ben a cég neve Autocar and Accessories Ltd-re változott.
1913-ban a cég megkezdte első négykerekű autójának, a 10 lóerős AC Light Carnak a gyártását, de ez az első világháború kitörése miatt abbamaradt.
A vállalat megbízhatósága és könnyen manőverezhető járműveivel szerzett hírneve vezetett oda, hogy a 25. londoni kerékpáros-ezredet módosított AutoCarrierekkel szerelték fel, amelyekre Maxim lövegeket szereltek, másokat pedig lőszerhordozónak alakítottak át. A Hadügyminisztérium felkérte Weller testvéreket, hogy tervezzenek és készítsenek egy könnyű páncélozott autó prototípust.
Az AC Cars számos autóversenyen részt vett és nyomot hagyott az autóversenyzés világában.
A vállalat két egyedi AC Cobrát épített a Le Mans-i 24 órás versenyre. Ez volt az első alkalom, hogy ez az autótípus részt vett a híres francia hosszú távú versenyen.
Ninian Sanderson és Peter Bolton pilóták versenyeztek a volán mögött, míg a másikat Ed Hugus vezette, aki Amerikában az autó versenyfejlesztését irányította, és a brit Peter Joppal osztozott a volánon.
Az AC ACE továbbra is sikeresen versenyzett, és 1957-ben a 10. helyen végzett Le Mans-ban, 1958-ban pedig a 8. és 9. helyen. 1959-ben egy AC Ace az összesített 7. helyen végzett, a GT2.0 ltr osztályban pedig az első helyen.
A mai napig tart az autóknak a gyártása, hihetetlen múlttal, és több autóversenyen elért helyezéssel büszkélkedik.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass