365 NAPI HÍRLEVÉL

ALAIN PROST II.

🏁Alain Prost – Az Örökkévaló Bajnok🏎️

Alain Prost karrierje további fejezetei során még több sikert és kihívást élt át, miközben folytatta legendás pályafutását a Forma–1-ben.

Az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején Prost továbbra is a legjobbak között versenyzett. 1989-ben, 1990-ben és 1993-ban is világbajnoki címet nyert (1990-ben a Ferrari 641/2-vel 3.5L V12 szívó ~680Le/12750-es fordulaton.), ezáltal összesen négy alkalommal koronázták a legjobbnak a Forma–1-ben. Ezek a sikerek azt bizonyították, hogy Prost nemcsak tehetséges, hanem kitartó és alkalmazkodó versenyző is volt, aki képes volt a változó körülmények között is kiválóan teljesíteni.

Azonban Prost karrierjének egyik legmeghatározóbb pillanata 1993-ban bekövetkezett visszavonulása volt. Bár még mindig a csúcson állt, úgy döntött, hogy visszavonul a versenyzéstől. Ezzel az aktussal Prost méltó véget vetett pályafutásának, és örökre beírta magát a Forma–1 történetébe.

Visszavonulásának több tényezője is volt. Először is, az 1993-as szezonban csapattársa, Ayrton Senna tragikus halála megrázta őt, és bár az év végén világbajnok lett, ez hozzájárult a döntéséhez. Továbbá, Prost nem érezte magát motiváltnak az utánpótlás felhozatalával szemben, és csalódott volt a versenyautója teljesítményében is. Emellett a vezetőkkel is voltak nézeteltérései a sport irányításával kapcsolatban.
A gyenge 1991-es szezon után Prost nem tudott lakatot tenni a szájára, és nyíltan kritizálta munkaadóját a gyenge autó miatt, ami miatt Maranellóban megköszönték neki a munkát, és lapátra tették. A váltás annyira hirtelen volt, hogy a szezon végét sem várták meg vele, így Prostnak már a szezonzáró Ausztrál Nagydíjat is ki kellett hagynia a szerződésbontás miatt.

Az ominózus kirúgáshoz egyébként ez a nyilatkozat vezetett a Japán Nagydíj után:

„A Ferrari olyan volt Japánban, mint egy rettenetes kamion. Egyáltalán nem volt kellemes élmény. Az év során már többször is elmondtam a csapatnak, mi a probléma az autóval, de senki nem hallgatta meg egyetlen szavamat sem.”

Azonban Alain Prost számára a versenyzés után sem állt meg az élet. Aktív maradt a Forma–1-ben, különböző csapatoknál tanácsadóként és menedzserként dolgozott, és továbbra is részt vett a sportág fejlesztésében és népszerűsítésében.

Prost élete és pályafutása példaértékű volt a kitartás, az elszántság és az intelligencia szempontjából. Megmutatta, hogy a kemény munka és az állandó fejlődés lehetővé teszi az egyéni és a csapat sikereit egyaránt.

Alain Prost mindörökre az egyik legnagyobb legendaként fog maradni a Forma–1 történetében, és emlékezetes teljesítményei örökké inspirálni fogják a motorsport rajongóit szerte a világon.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass