pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

ALFA ROMEO MATTA

Az Alfa Romeo Matta egy négykerék-meghajtású jármű, amelyet az olasz Alfa Romeo gyártott 1951 és 1954 között. A Matta katonai (AR 51) és polgári (AR 52) változatban is készült, becenevét (a matta jelentése olasz nyelven: őrült) sportos- és reklámtevékenységei miatt kapta.

A Matta egy 1884 köbcentiméteres, 8 szelepes, soros négyhengeres motorral rendelkezett, amely 65 lóerőt (48 kW) teljesített 4400 fordulat/perc fordulatszámon. A motor szárazkarteres kenést, alumínium hengerfejet és gömbszelepű égéstérkamrát használt. A váltó négyfokozatú volt. A Matta független első felfüggesztéssel és merev hátsó tengellyel rendelkezett.

A Matta számos versenyen és expedíción vett részt, többek között a 1952-es Mille Miglia-n, ahol a katonai járművek kategóriájában győzött. A Matta utódja az Alfa Romeo Stelvio lett, amely 2016-ban jelent meg.

Az Alfa Romeo AR51 egy katonai jármű, amelyet az Alfa Romeo gyártott 1951 és 1954 között. Az AR51 egy négykerék-meghajtású jármű volt, amely egy 1.9 literes, 65 lóerős soros négyhengeres motorral rendelkezett. Az AR51 számos versenyen és expedíción vett részt, többek között a 1952-es Mille Miglia-n, ahol a katonai járművek kategóriájában győzött.

Ez lehetett volna az út vége a bátor kis Matta számára, de a sors és a motorsport istenei másképp gondolták. Az 1952-es Mille Miglián (a katonai járművek kategóriájában) a Matta 42 perccel előzte meg a Fiat Campagnolát, és döntő osztálygyőzelmet aratott – ez természetesen azt jelenti, hogy a Matta mostantól jogosult részt venni a mai Mille Miglián.

A motorsport világában a Matta részt vesz a Vatikán-Peking, a Monte Grosso, az Artico Lualdi, a Fratellanza, a Peace versenyeken, és részt vesz a Bonzi Expedíción Indonéziában.

Sok eredeti Alfa Romeo Mattát a gyártásuk közötti évtizedek alatt a rozsda pusztított el, a túlélő példányok azonban egyre népszerűbbek a gyűjtők körében, mivel a vintage négykerék-meghajtásúak ágazata egyre növekszik.

Néhány film és sorozat, amelyben a Matta szerepelt:

– A sakál napja (1973) című thrillerfilm, amely egy Charles de Gaulle megölésére felbérelt profi bérgyilkosról szól.

– Pompeii végnapjai (1984), Edward Bulwer-Lytton regénye alapján készült minisorozat a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitöréséről.

– A szicíliai (1987), Mario Puzo regénye alapján készült történelmi drámafilm Salvatore Giuliano szicíliai bandita és szeparatista vezető életéről.

– Az ifjú Indiana Jones kalandjai (1992-1993), tévésorozat, amely Indiana Jones fiatalemberként tett hőstetteit követi nyomon a 20. század elején.

– Az angol beteg (1996), Michael Ondaatje regénye alapján készült romantikus háborús drámafilm egy titokzatos égési sérültről és ápolójáról egy második világháborús kórházban.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass