365 NAPI HÍRLEVÉL

ASTON MARTIN DB4

1962 szeptemberétől a DB4 újabb változtatásokat kapott, így az AMHT és előtte az AMOC a DB4 utolsó változatát “Series 5”-nak nevezte el. Elsősorban azért, hogy a hátsó utasoknak több hely és lábtér álljon rendelkezésre, a karosszériát 9 cm-rel meghosszabbították (448-ról 457 cm-re), és a tetőt is megemelték egy kicsit, de mindez a korábbi példányok tengelytávján belül maradt. Ez leginkább a hátsó kerékjárati ív hátsó része és a hátsó lökhárító kezdete közötti résen látható. Annak érdekében, hogy az autó teljes magassága a korábbival azonos maradjon, a kerekek átmérője 16-ról 15 hüvelykre csökkent.

DB4 Saloon (5. sorozat)
A hátsó lámpatestek némileg megváltoztak a 4-es sorozathoz képest, és külön jelzőfényt, fék-/ hátsó lámpát és tolatólámpát tartalmaznak. A hátsó fényszórót ezért áthelyezték a lökhárítóra. A csomagtérfogantyú/rendszámtábla lámpát is lecserélték a “Karmann Ghián” is használt, nagyobb méretű “Hella”- típusra. Egy másik változás az első indexeknél látható, amelyek feltűnően nagyobbak a korábbinál.
Mivel az 5-ös sorozatú autók közül sokan rendelkeznek a /SS különleges sorozatú motorral és a fényszórókkal, ezért helyesen DB4 Vantage néven emlegetik őket. Szigorúan véve a DB4 szedánokat, amelyekben a különleges sorozatú motor van, de megtartották a felfelé álló fényszórókat, nem nevezik DB4 Vantage-nek, még akkor sem, ha a Vantage motorja van bennük.

Amennyiben megadatik a lehetőség számunkra, érdemes megállnunk (mielőtt beugranánk és vezetnénk), érdemes megállnunk, hogy elgondolkodjunk azon, milyen hatást gyakorolt a DB4, amikor először megjelent, még 1958 októberében (ne feledjük, majdnem két és fél évvel a Jaguar E-type előtt).
Itt volt egy alaposan modern, nagy teljesítményű GT, és a sajtó már-már elragadtatással fogadta. Az Autosport a “világ legbiztonságosabb és leggyorsabb limuzinjaként” jellemezte, hozzátéve: “Ez egy újabb brit teljesítmény, amely az olaszokat és a németeket nagyon elgondolkodtatja. Az Autocar 140 mérföld/órás végsebességet jegyzett fel, bár ez 1960-ban történt a Series 2 autóval, amely olajhűtővel és nagyobb olajteknővel rendelkezett, hogy a kontinentális utakon tartósan magas sebességet lehessen elérni anélkül, hogy a túlmelegedéstől és (végül) csapágyhibától kellene tartani, ami a legkorábbi példányokat sújtotta.

Összesen mindössze 55 db “Aston Martin DB4 Series 5”- szedánt gyártottak az 1962 szeptembere és 1963 júniusa közötti 10 hónapos időszakban. A kínálatban ezt a típust a népszerű DB5 váltotta fel.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass