365 NAPI HÍRLEVÉL

ASTON MARTIN VANQUISH 25

Előző cikkemben a Maserati Shamal újragondolását veséztük ki , megemlítve ,hogy az autó nem volt éppen top kategória műszaki téren , viszont a formavilága olyas valamit képviselt amit érdemes vissza vezetni a jelenkor technológiájával. Ezzel ellentétben van egy Aston Martin Vanquish , egy első generációs ami 2001-2005-ig volt gyártásban. Egy etalon a szakmában. Ez az autó amiről elmondható úgy tökéletes ahogy volt. Érdemes-e hozzá nyúlni? Átalakítani? Modernizálni? Mindenesetre megpróbálják , az eredmény magáért beszél.

2019 szeptemberében az Ian Callum Design (az első generációs Vanquish tervezője, Ian Callum által alapított cég) nyilvánosan bemutatta a Vanquish 25-öt. Ez egy felújított változat az első generációs Vanquishhez, hogy “a Vanquish legyen a 2020-as évek Grand Tourere”,. Mindössze 25 autót készít majd a brit R-Reforged cég. Az 5,9 literes V12-es motort úgy hangolták, hogy most már 580 lóerősnek hirdetik, ami 60 lóerős teljesítménynövekedés a Vanquish S-hez képest. Az autó az eredeti hatfokozatú, egykuplungos Speedshift automatizált kézi váltóval, egy hatfokozatú, GM-forrásból származó nyomatékváltós automatával, vagy az Aston Martin Works által már kínált hatfokozatú kézi váltó átalakításával kapható.

Ian Callumról érdemes annyit tudni ,hogy korábban a Jaguár tervezője volt , nevéhez köthetőek olyan modellek mint az X-Type, S-type , XJ frissítése, modern formatervet biztosított az előző Lawson-éra retrográd vonalaival szemben. Ezzel megszabta a Jaguár modern formatervezési útvonalát.
2019 június elején Callum bejelentette, hogy távozik a Jaguartól, de tervezési tanácsadóként továbbra is a vállalatnál marad. “A Jaguar autók tervezése egy életre szóló álom volt számomra, és örülök, hogy tanácsadóként továbbra is részt vehetek a márka munkájában” – mondta egy interjúban. Nem sokkal később megalapította a Warwickban működő, egyszerűen Callum nevű független autó- és terméktervező ügynökséget, amely egyedi és limitált szériás termékekre specializálódott

Callumot a brit autóiparnak tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének parancsnokává (CBE) nevezték ki.
Ritkán fordul elő, hogy egy tervezőnek lehetősége van újra mesélni saját autójának történetét” – magyarázza Callum. “Már egy ideje ezt akartam csinálni. Az anyagok és a technológiák fejlődtek, lehetővé téve számunkra, hogy ezeket olyan új ötletekkel együtt csináljunk meg, amelyek az autó bevezetésekor nem voltak megvalósíthatók.
Az autó mögött álló csapat azt állítja, hogy több mint 350 változtatás történt, és a különbség azonnal tapintható. Néhány változtatás egyszerű, de rendkívül hatékony: a kormánykerék pereme vékonyabb, ezért jobban táviratozza, mi történik az úton. Alacsonyabban is ülsz, így ahol mindig úgy érezted, mintha a Vanquish tetején ülnél, most már rendesen benne vagy. Mindig is viszonylag nehéz autó volt és marad – 1.810 kg, 1.875 kg-ról –, de most sokkal hatékonyabban szabályozza a tömegét.

A külső módosítások közül a legfigyelemreméltóbb az újraprofilozott orr-rész új szénszálas lökhárítóval és nagy intenzitású LED-es fényszórókkal. A hátsó rész új lökhárítót és hátsó lámpakezelést is kap, egyedi hátsó diffúzorral és kipufogódobozzal. Új szénszálas oldalsó hevederek is vannak, egyedi külső tükrök helyettesítik az eredeti polcon kívüli elemeket, egy darabból álló szénszálas ablakkeretek, új küszöbök és alumínium/szén üzemanyag-töltőanyag. Feszesebbnek, ütősebbnek és kortársabbnak tűnik. Eközben a Vanquish hátsó szárnyának térfogatát meghatározó összeszorított ökölelem az egyik legjobb tervezési tulajdonság minden autón, valaha. Mondanom sem kell, hogy a Vanquish 25-öt bármilyen színben megrendelheti (bár Mr. Callum biztosan úgy fog megjelenni, mint a hetvenes évek gyerekműsorának boltosa, Mr. Benn, hogy a márkának megfelelő irányba terelje Önt).
Az ára igen borsós mintegy 450 ezer angolfont , plusz az egyéb adók , járulékok. Első körben igen limitáltan mintegy 25 példányt fognak belőle gyártani.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass