pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

AUSTIN ARMOURED CAR

Az Austin Armoured Car egy brit páncélautó volt, amelyet az első világháború alatt gyártottak. A jármű leginkább arról ismert, hogy az első világháborúban az Orosz Birodalmi Hadseregben, az orosz polgárháborúban pedig különböző erőknél alkalmazták.

A brit építésű Austinok mellett néhány tucat járművet gyártottak Oroszországban 1918–20-ban. Ezeket általában Austin-Putilovnak vagy – ha Kégresse féllánctalpas alvázzal szerelték fel – Austin-Kégresse-nek nevezik.

Brit Austins

1914 augusztusában, közvetlenül az első világháború kezdete után, az Orosz Birodalom hadserege páncélgépkocsi-egységeket kezdett alkotni. Az ország autóiparának korlátozott termelési képességei miatt úgy döntöttek, hogy számos járművet rendelnek külföldre. Egy bizottságot küldtek az Egyesült Királyságba, de nem találtak olyan páncélozott autót, amely megfelelt volna a felső védelemre vonatkozó követelményeknek és két géppuskatoronynak.

Hogy megfeleljen ezeknek a követelményeknek, az Austin Motor Company egy új páncélozott autót tervezett. Az Austin 1. sorozat néven ismert jármű egy hátsótengely-meghajtású személygépkocsi-alvázon alapult. A kerekek fából készültek, és egy további kerékkészletet szállítottak teljes gumi gumiabroncsokkal a harcban való használatra. Két Maxim géppuskát külön tornyokba szereltek fel, amelyek a hajótest mindkét oldalán helyezkedtek el a vezetőfülke mögött.

Egy autó 1,150 fontba került. Oroszországba érkezés után az elülső és a toronypáncélzatot 7 mm-es lemezekre cserélték. Az első harci tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy a védelem még mindig túl gyenge, és a járműveket teljesen újra fegyverezték az Izhorski Művekben. A továbbfejlesztett páncélzat sokkal nehezebbé tette az Austinokat, ami korlátozott mobilitást és alkalmanként az alváz sérülését eredményezte.

A szentpétervári Tüzérségi Múzeumban kiállított Vrag Kapitala (“A főváros ellensége”) elnevezésű Austin-Putilov páncélautót gyakran emlegetik úgy, mint azt a járművet, amelyen Lenin 1917 áprilisában a tömeghez szólt. Ez azonban nem lehet igaz, mivel ezt a páncélautót csak 1919-ben gyártották.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass