pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

AUSTIN 7 SWALLOW - 1931

2023.12.03.

Németországban Dixi néven volt ismert, később a BMW első autója lett, az USA pedig az amerikai Austin néven, később Bantam néven gyártották. A Dalai láma is birtokolt ilyen autót.

Az Austin 7 Swallow egy kis gazdasági autó volt, amelyet az Austin gyártott az Egyesült Királyságban 1923 és 1939 között. Az autó népszerűsége hasonló volt az Egyesült Államokban gyártott Model T Ford hatásához, és helyettesítette a korai 1920-as évek brit gazdasági- és motoros autóit. Az autó neve a híres brit autótervező, William Lyons által alapított „Swallow Sidecar Company” – által tervezett karosszériára utal, amelyet az Austin 7-re szereltek fel. Az autó kétajtós szériája túrerként, szalonként, kabrióként és kupéként volt elérhető, illetve háromajtós változata furgonként. A Swallow kétszínű színsémájával és a korábban drágább autókhoz illő stílusával, valamint alacsony költségével (£175) rendkívül népszerű volt, s 1928-ban követte egy másik szalonváltozat: az Austin 7 Swallow Saloon.

Az Austin a komplett autók építése mellett népszerű kisautójának, a Sevennek az alvázát is elérhetővé tette a karosszériaépítésre szakosodott cégek számára. Az 1920-as évek végére ez a piac a teljes termelés jelentős részét tette ki. Valószínűleg a legismertebb ilyen karosszériaépítésű autó a Blackpool-i Swallowé volt. A kétüléses túrakocsit 1927-ben mutatták be, amelyet egy évvel később ez az íves szalon követett.

A Swallow-t 1922-ben William Lyons és William Walmsley alapította motorkerékpár oldalkocsik gyártójaként. A cég később Morris, Swift és Standard alvázakra, valamint az Austin Seven számára készített karosszériákat. A gyártás 1928-ban Coventrybe költözött. 1931-től a Swallow SS márkanév alatt gyártott autókat, végül 1945-ben Jaguar Cars Ltd.-vé vált.

Az első világháborúig az Austin főleg nagyméretű autókat gyártott, de 1909-ben eladtak egy egyhengeres kisautót, amelyet a Coventry-i Swift épített Austin 7 hp néven. Ezt követően visszatértek a nagyobb autókhoz.

1920-ban Sir Herbert Austin elkezdett dolgozni egy kisebb autó koncepcióján, elsősorban a fiatal családok igényeinek kielégítésére, akik megfizethető árú gépkocsira vágytak. Ezt az ötletet az 1921-ben bevezetett lóerőadó ösztönözte. Tervezési koncepciója eltérést jelentett a vállalat konzervatív autós múltjától, és Austin jelentős ellenállást váltott ki az igazgatótanács és a hitelezők részéről. Mivel a vállalat csődeljárás alatt állt, Austin úgy döntött, hogy maga valósítja meg a projektet, és 1921-ben felfogadott egy 18 éves rajzolót, Stanley Edge-et a birminghami Longbridge-i Austin gyárból, hogy segítsen a részletes tervek elkészítésében. Ezt a munkát Austin Lickey Grange-i otthonának biliárdszobájában végezte.

Edge meggyőzte Austint, hogy egy kis négyhengeres motort használjon. Az eredeti oldalszelepes motor 696 cm3 (55 mm x 77 mm) hengerűrtartalommal rendelkezett, ami 7,2 lóerős RAC teljesítményt eredményezett, az öntött hengerblokk levehető fejjel rendelkezett, és alumínium forgattyúsházra volt szerelve. A forgattyús tengely egy görgős és két golyóscsapágyat használt, a nagy tengelyvégek pedig fröccsenő kenésűek voltak. Az Edge végezte az egyéb mechanikus alkatrészek, például a háromfokozatú sebességváltó és a kuplungegység tervezését is. A Seven formatervéért nagyrészt az Austin volt felelős, amelyet állítólag a Peugeot Quadrilette formaterve befolyásolt. Az “A” vázas alváz kialakítását feltehetően egy amerikai teherautó kialakítása befolyásolta, amelyet a longbridge-i gyárban használtak az 1920-as évek elején.

A terv 1922-ben készült el, és három prototípust építettek a longbridge-i gyár egy speciális területén, majd 1922 júliusában bejelentették a nyilvánosságnak. Austin nagy mennyiségű saját pénzt fektetett a tervezésbe, és számos újítását a saját nevére szabadalmaztatta. A befektetéséért cserébe minden eladott autó után két guinea jogdíjat kapott.

Várunk titeket holnap is, ezúttal A Volvo P1800 érdekességekkel.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass