365 NAPI HÍRLEVÉL

AYRTON SENNA 1.

1960. március 21-e jeles nap az egyetemes motorsport történetében, hiszen ekkor született Ayrton Senna da Silva, a Forma–1 későbbi háromszoros világbajnoka és a forma-1 egyik legnagyobb legendája. Az 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben aratott győzelmet, 1994. május 1-jén. A mai napig számtalan rajongója van, és három évtizeddel később is élénken él a pályafutása sokakban.
Eleinte ő is, mint sokan mások gokarttal kezdte el szenvedélyét űzni fiatalon. Ahol több versenyben bezsebelte az első helyet.
Senna az 1983-as brit F3-as bajnoki címmel és makaói F3-as győzelemmel a tarsolyában a Toleman-istálló színeiben mutatkozott, és rögtön első évében bizonyította, hogy a jövő nagy sztárját köszönthetik a személyében. A később Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is világbajnoki címet nyerő Pat Symonds pedig ott volt mellette.
Váratlan fordulat, de Senna 1984 végén elhagyta a Tolemant és a Lotushoz szerződött, ahol 1985-ben megszerezte első F1-es győzelmét nehezített körülmények között – esőben.
1985 és 1987 között 6 versenyt nyert a Lotusnál, 86-ban és 87-ben pedig már a világbajnoki címért zajló csatának is részese volt, de a szezon bizonyos pontján aztán mindkétszer kiszállt a versenyből. Senna végül 1988-ban ért révbe, és nyerte meg első világbajnoki címét egy olyan szezonban, amelyben a McLaren 16-ból 15 futamot nyerve a földbe döngölte a konkurenciát. Egyik legnagyobb riválisával került szembe, Alain Prost, akit le kellett győznie a vb-címért.
Az 1991-es szezonban aztán már nem volt kérdés, hogy ki lesz a világbajnok. Abban az évben szerzett 7 győzelme közül pedig kiemelkedett egy: az első hazai pályán elért siker, amelyet elképesztő erőfeszítések árán ért el. Az évad végén Senna átigazolt a McLaren csapatához, melyet Honda V6-os turbómotorral láttak el. Senna 1988-ban az akkor kétszeres világbajnok Prost csapattársa lett. Sok drámai eset fűszerezte az évad futamait, a páros a McLaren 16 versenyből 15-öt megnyert.
Az 1988-as szezon Prost győzelmével kezdődött Brazíliában, ahol Sennát diszkvalifikálták, mert a második rajt után átült a tartalék autójába, ami tilos. Monacóban is a brazil vezetett, de a korlátnak ütközött és kiesett, Prost pedig nyert.
Mexikóban Prost nyert Senna előtt, Kanadában a brazil nyert, míg Prost második lett, az Egyesült Államokban ugyanez ismétlődött, majd Franciaországban Prost a hazai versenyén nyert Senna előtt.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass