365 NAPI HÍRLEVÉL

BERTONE

Kevés figyelmet szentelünk a formatervezők munkájára. Pedig végső soron ők szabnak az autónak megjelenést, az ő munkájukkal kerülünk elsősorban kapcsolatban vizuálisan. Ők generálnak érzelmeket , szenvedélyt, imádatot vagy utálatot netán megvetést. Külsősként dolgoznak be sok nagy nevű autógyártóhoz. Megrendeléseket teljesítenek. De a legtöbbször az ő munkájuk adja el az árut. Minden műszaki paraméter, iparági szóbeszéd , tapasztalat csak ezek után következnek. Ők a művészek a mérnökök és a kereskedelmi szakértők mellett.
A cég székhelye az észak-olaszországi Grugliascoban volt. 1912-ben Giovanni Bertone alapította , Gruppo Bertone néven. Ipari formatervező cég volt, mely autótervezés , karosszériatervezés és gyártásra szakosodott. A kezdetekben még carrozzeria Bertone néven működtek.
Olyan cégeknek kölcsönözte a Bertone stílusát mint az Alfa Romeo, Fiat, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, BMW , Citroen, Volvo, Opel, Mercedes-Benz és a Lambretta nevezetű robogó későbbi terveiért is ők felleltek.
Az 1920-as években Torino az autóipar egyik kiválósági központjaként képviseltette magát. A Bertone volt a központja, és partnerséget alakított ki az akkori szinte minden gyártóval. Giovanni Bertone kezdett karosszériákat készíteni a Fast, Chiribiri, Aurea, SCAT és Diatto alvázakon. A legfontosabb és legtartósabb kapcsolatok a két legnagyobb torinói gyártóval, a FIAT-tal és a Lanciával voltak.
Nevükhöz köthető a Fiat 501 Sport Siluro Corsa modellcsalád megtervezése, amely az elkövetkező években jellemezte a márka irányvonalát.
Barátság Vincenzo Lanciával
Lancia azonnal felismerte, hogy Giovanni Bertone kiemelkedően képzett mesterember, aki előtt nagy jövő áll. Szeretettel “Bertunot” -nak nevezte el, és megbízta Bertone-t, hogy készítsen teljes karosszériákat, különösen a “korlátozott sorozatok” számára, amelyeket az akkori vállalatok nem mindig tudtak gyártani. Ez volt a Bertone első lehetősége, hogy korlátozott mennyiségű speciális autót gyártson szabványos mechanikai alapokon.
Izgalmas évek voltak ezek Bertone számára, valamint az ipari stílus és formatervezés fejlődése szempontjából. Az autó karosszériájának formái lassan, de folyamatosan változtak, a szögletes formák halványulni kezdtek, és a szárnyak elkezdtek összekapcsolódni. Giovanni Bertone torpedó- és szedántesteket gyártatott.
A harmincas években kezdett el dolgozni a vállalatban Nuccio Bertone , Giovanni fia. Ekkor jöttek a nagy siker modellek mint a Lancia Artena, Fiat 527S Ardita vagy a Lancia Aprillia.
A negyvenes években a háború utáni keserves újjáépítés és lassú előre menetelés vette kezdetét. Az ötvenes években szállingózni kezdtek a megrendelések a tengerentúlról is, így a General Motors részéről is.
A korszak stúdió által tervezett legnagyobb dobása az Alfa Romeo Giullietta sprint volt. Talán a formatervezés történetének a legmerészebb és legúttörőbb tanulmányautói születtek meg az Alfával közösen Berlinetta Aerodinamica Tecnica néven.
A kétezres években pénzügyi zűrzavar uralkodott a cég berkein belül , ami miatt eladták a koncepció autóikat. 2014-ben csődöt jelentettek, majd egy építész iroda vásárolta fel őket.
Az AKKA Technologies csoport ezt követően eladta a Bertone márkát az Ideactive-nak, amely Mauro és Jean-Franck Ricci tulajdonában volt. ] 2022-ben a két Ricci testvér újjáélesztette a Bertone márkát. A limitált kiadású járművek sorozatának első darabját, a GB110-et 2022 decemberében mutatták be. Várjuk a legújabb és legizgalmasabb fejleményeket.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass