pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

BMW C1 200

A BMW a Bayerisch Motoren Werke ag azaz Bajor motorgyár rövidítése. Székhelye Münchenben található.  1916-ban alapították repülőgép-hajtómű gyártóként.  Ez a háború után megszűnt.

Ez a Nikolaus Otto, az Otto-Motor feltalálója fiának, Gustav Ottónak 1916 Március 16-án  bejegyzett Gustav Otto Repülőgépgyárából jött létre. E dátumot szokás a hivatalos céges történetírásban az alapítás időpontjaként megadni. Castiglioni váltásával lett a BFW-ből BMW. Az eddig BMW-nek hívott vállalatból lett a Südbremse, amit ma Knorr-Bremse -ként ismerünk.

Egy évvel a névváltoztatás után, 1923-ban Max Friz és Martin Stolle kifejlesztette az első motorkerékpárt, az R32-t, ezzel elkezdve egy új termelési ágazatot, a  motorkerékpárok gyártását. Friznek a modell kifejlesztéséhez mindössze öt hétre volt szüksége. A mai napig megőrizték alapelvét: a boxermotort és ennek a váltóval közös egységbe szervezését.

1924-től megint gyártottak repülőgépmotorokat. 

Ennyi történelmi kitekintés után térjünk rá a múzeumunk darabjára a BMW C1 

200-asra

Az elején furcsa kreatúrának tűnhetett egy tetővel rendelkező motor, sokáig a piac nem is tudta hova tenni a terméket. Viszont a praktikusságára gyorsan rálehetett eszmélni amikor nem áztak el az utakon vele. Mind a négy évszakban használhatod, sok előnnyel rendelkezett , viszont az árazása botrányosan drágára sikerült akkoriban a kétezresévek elején egy kisebb autót is lehetett venni ilyen árban. egy 125 cc méretű robogó ellátva kupola tetővel igen borsósnak bizonyult. Nem beszélve ,hogy nem ad feltétlenül motorozási élményt, mivel még biztonsági öv is van benne. Viszont kárpótól bennünket ,hogy bármilyen esőben , akármekkora sebességgel kitudunk jönni szárazon a járműből. Akik felkészülnek és télen is szeretnék használni azok tudnak hozzá venni  térdmelegítő  Tucanot, illetve kézzsákot.

Talán egyedüli motor a világon amelyiknek van ablaktörlője sőt még ablakmosó fúvókája is.  A szélvédelmet remekül oldották meg a BMW aerodinamikai mérnökei, lábnál és felsőtestnél is remekül zárnak. Kellemesen lehet vele közlekedni akár nullafok körüli hőmérsékletben is.

Fontos ,hogy a modellünk rendkívüli biztonsági paraméterekkel rendelkezik, ez prioritás  azoknak a felhasználóknak akik nem feltétlenül a motoros közeg adrenalin gőzében élnek. Hanem csupán egy hatékony városi eszközre vágynak. Hemzseg a passzív biztonsági extráktól.  Még egy oldalütközés esetében is hozta a kisautóktól elvárható túlélési százalékokat. Az oldalsó bukógomba és az utastér kialakítása egyaránt megakadályozza ,hogy  eséskor komolyabb balesetet szenvedjünk el. Előre  ütközéselnyelő zónát is kialakítottak. Négypontos biztonsági öv és ABS fékrendszer is vigyázz ránk használat közben.

Valós marketing üzenet volt ,hogy lehet sisak nélkül is vezetni.   

 Sőt igazán csak úgy biztonságos. Az elején furcsa lehet bukósisak nélkül robogni. 

Konklúzióként levonhatjuk ,hogy a mai magas olaj és parkolási árak mellett ez a modell egy  vonzó alternatíva lehet városi közlekedésre, olyanok számára is akik óvatosak a motorozással kapcsolatosan.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass