365 NAPI HÍRLEVÉL

BRUNEI SZULTÁN GYŰJTEMÉNYE 1. RÉSZ

Ebben az új cikksorozatomban szeretném górcső alá venni a világlegnagyobb autógyűjteményének részleteit. Mellyel a Brunei szultán rendelkezik, név szerint: Hassanal Bolkiah uralkodó.
Brunei a Csendes-óceáni térségben Borneó szigetén terül el. Egyetlen szárazföldi szomszédjuk Malájzia. Államformáját tekintve abszolút monarchia. 1984-ben nyeri el függetlenségét Nagy-Brittaniától. Az ország rendkívül gazdag ásványkincsekben kiváltképpen kőolajban és földgázban. Itt érkezünk meg arra a pontra, ami magyarázatot ad az uralkodó óriási vagyonára, fényűző életvitelére.
Bolkiah vagyona becslések szerint eléri a 20-24 milliárd dollárt. Több évtizedes uralkodása során elképesztő autógyűjteményre tett szert. Körülbelül 7000 autóból áll a kollekció, értéke pedig 5 milliárd dollárt kóstálhat. Olyan ritkaságok is megtalálhatóak benne, mint a Ferrari F40-es, a Mclaren forma1-es istállójának egyediségei. Vagy olyan Bentley-k és Rolls-Royce-ok sora, amiket személyesen az uralkodónak készítettek és sorozatgyártásban soha nem jelentek meg sehol. Példának okáért a Bentley Dominator mely 20 évvel a cég első hivatalos terepjárója a Bentley Bentayga előtt jelent meg.

A gyűjtemény jelentőségét szépen leírja az a tény, hogy a kilencvenes években gyakorlatilag a csődbemeneteltől mentették meg a Bentley gyárat a szultán kívánságai. Volt év, hogy a gyár megrendeléseinek több mint felét a szultán egyedi megrendelései adták ki!
Rollse-Royce gyűjteménye 2011-től kezdve hivatalosan is bekerült a Guiness world records nagy könyvében több mint 500 autójával.
A Ferrari F40-es kollekció melyeken a Pininfarina végzet egyedi változtatásokat.
A McLaren F1 egy középmotoros sportkocsi volt, amelyet 1992 és 1998 között készültek, összesen 106 autót gyártottak. A rendkívül korlátozott gyártási szám miatt az autók rendkívül ritkák, értékük 8 és 13,5 millió dollár között van. Nos ebből sikerült mintegy 10 darabot megszereznie az uralkodónak.
Igen kirívónak mondható a Bugatti EB 110-es állomány is. A Bugatti EB 110 egy hátsó középmotoros sportkocsi volt, amelyet 1991-1995 között gyártottak. A királyi család “néhány” EB 110-est rendelt a gyűjteményhez, köztük 4 EB 110 SS modellt 01, 02, 03, 13 gyártási kódokkal. Az SS01-et a 2000-es évek elején adták el az Egyesült Királyságnak. Az SS02, SS03 és SS13 2010-ben még mindig a királyi család garázsaiban található.
A következő részekben mindegyikre részletesen kifogok térni, most ezzel az összefoglalóval kezdtem a sorozatot.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass