365 NAPI HÍRLEVÉL

BRUNEI SZULTÁN GYŰJTEMÉNYE 3. RÉSZ

A McLaren F1-et a brit McLaren Cars autógyártó tervezete és gyártotta, meglepetés ,hogy egy BMW S70/2 V12 motor hajtja a járművet. Az eredeti koncepciót Gordon Murray álmodta meg, aki sikeresen meggyőzte Ron Dennist, hogy támogassa a projektjét, és felbérelte Peter Stevens autótervezőt, hogy tervezze meg az autó megjelenését. 1998 . március 31-én az XP5 prototípus módosított fordulatszám-korlátozóval felállította a világ leggyorsabb sorozatgyártású autójának Guinness-világrekordját, elérve a 240,1 mph-t (386,4 km/h), felülmúlva a módosított Jaguar XJ220 217,1 mph (349 km/h) rekordját 1993-ból.

1994-ben a brit Autocar magazin kijelentette az F1-gyel kapcsolatos közúti teszten: “A McLaren F1 a legjobb vezetési élményű gép, amelyet valaha közútra építettek.” Továbbá kijelentették: “Az F1-re úgy fognak emlékezni, mint az autózás történetének egyik legnagyobb eseményére, és talán ez lesz a leggyorsabb sorozatgyártású közúti autó, amit valaha láttunk.” 2005-ben a Channel4 a kocsit az első helyre tette a 100 legjobb autó listáján, “minden idők legnagyobb autóipari teljesítményének” nevezve. A popkultúrában a McLaren F1 kiérdemelte a “Minden idők legerősebb és minden idők legkiválóbb sportautója” címet az autózás szerelmesei széles körében. Ilyen autó büszke tulajdonosa Lewis Hamilton autóversenyző , Rowan Atkinson komikus, Jay Leno műsorvezető, Elon Musk nagyvállalkozó, Ralph Lauren divattervező és persze cikkünk fő alanya őfelsége a Brunei szultán.
Gordon Murray főmérnök tervezési koncepciója gyakori volt a nagy teljesítményű autók megálmodói körében: kis súly és nagy teljesítmény. Ezt csúcstechnológiájú és drága anyagok, például szénszál, titán, kevlár, magnézium és arany felhasználásával érték el. Az F1 volt az első sorozatgyártású autó, amely szénszálas monocoque alvázat használt.
Általánosságban elmondható ,hogy a McLaren F1 egy középmotoros sportkocsi volt, amelyet 1992 és 1998 között gyártottak, összesen 106 autót készítettek belőle. A rendkívül korlátozott gyártási szám miatt az autók rendkívül ritkák, értékük 8 és 13,5 millió dollár között van. A brunei szultán a 106 legyártott McLaren F1-ből tízet vásárolt, köztük öt utcai autót, három F1 LM-et, egy F1 GT-t és egy F1 GTR-t. Annak ellenére, hogy Gordon Murray azt szerette volna, ha az összes F1-es LM a Historic Orange-ban készül el, az első alkalommal kért három F1-es Lm-ből kettő egyedi festéssel készült. A szultán egyébként még mindig birtokolja ezen ritka autókat.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass