365 NAPI HÍRLEVÉL

BRUNEI SZULTÁN GYŰJTEMÉNYE 4. RÉSZ

Mint már a korábbiakban említettem a szultán Rollse-Royce gyűjteménye tartja a Guinness rekordot, több mint 500 Rollse-Royce gépjárművel.

Az állomány legelőkellőbb darabjai a Phantom VI. egy jó előkelő brit limuzin amelyet 1968-1990-ig gyártottak. Az igen limitált szériagyártására jellemző ,hogy a több mint húsz év alatt mindösszesen 374 darab készült el belőle. Külsője nagyon hasonlatos a ráncfelvarrott Phantom V-re. Miért fantom a neve ? Pontos magyarázatott nem lehet találni , az tény ,hogy a nagy elődöket szellemnek nevezték el.
Érdekesség még ,hogy ez az autó egy tárgyként szinte megtestesíti a teljes brit arisztokráciát. Ennek eklatáns példája ,hogy 2. Erzsébet 2022-es haláláig két darab Rolls-Royce Phantom VI-ot is birtokolt. Mégis nem csak Nagy-Brittaniában gyártották , hanem az Egyesült Államokban is. Kevesen tudják, de a Phantom I és a Phantom II összeszerelése 1936-ig, az angol helyszínnel párhuzamosan Springfieldben is zajlott, némileg eltérő műszaki megoldásokkal és szerényebb karosszériaváltozattal. Az alvázakat jellemzően a Brewster látta el felépítményekkel. A termelés leállásig valamivel több, mint 1200 Rolls-Royce készült a tengerentúlon.
A brunei szultán szokás szerint négy Phantom VI-ot rendelt, a Rolls-Royce Cloudesque. Az autó a Rolls-Royce Silver Cloud modernizált változata volt, amelyet 1955 és 1966 között gyártottak, motormódosításokkal és sebességváltó-frissítésekkel.
A szultán személyesen egy Black Phantom VI-et használ leginkább. Al-Mutadehh Billah herceg Phantom VII. A hercegnők kedvence pedig Phantom VIII.
A Rolls-Royce Silver Spur II egy luxuslimuzin volt, amelyet a Rolls-Royce gyártott 1989 és 1993 között. A brunei szultán egy Rolls-Royce Silver Spur II stretch limuzint is rendelt az esküvője napjára, de az autót úgy alakították át, hogy az egész járművet 24 karátos arannyal vonták be, a limuzin becsült ára pedig 14 millió dollár volt.
A Rolls-Royce Silver Spirit egy full-size luxusautó, amelyet a Rolls-Royce Motors gyártott Crewe-ben, Angliában, 1980 és 1997 között. Ez volt az SZ sorozat első modellje. A Silver Spur a Silver Spirit hosszú tengelytávú változata, amelyet 1980 és 2000 között gyártottak. Ez volt az első autó, amelyben behúzható Spirit of Ecstasy volt ez azt jelenti ,hogy a rugós embléma belesüllyedt a hűtőház héjába, ha elmozdult a helyéről. Ezzel megakadályozva az esetleges lopást vagy rongálást.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass