365 NAPI HÍRLEVÉL

BRUNEI SZULTÁN GYŰJTEMÉNYE 5. RÉSZ

Eddig a kollekció legfontosabb részeit sikerült kielemezni. Vannak még olyan autók a gyűjteményben amelyek nem állnak rendelkezésre tömegesen , de mindenféleképpen érdemes róluk értekezni.
Ilyen például a Jaguar XJ220 egy kétüléses sportautó, amelyet a brit luxusautó-gyártó Jaguar gyártott 1992 és 1994 között, a Tom Walkinshaw Racing autó- és versenymérnöki céggel együttműködve. Az XJ220 végsebessége 212,3 mph (341,7 km/h) a Jaguar által az olaszországi Nardo tesztpályán végzett tesztek alapján. Ezzel 1992 és 1993 között a leggyorsabb szériaautó volt.
A Jaguar motortervezője, Walter Hassan korábban már kifejlesztette a V12-es motor 48 szelepes változatát, kifejezetten motorsport felhasználásra. Ez a motor kettős, hengerenként négy szeleppel rendelkező, felülről felhajtott vezérműtengelyes elrendezéssel rendelkezett, szemben a sorozatgyártású motor egy felülről felhajtott vezérműtengelyes és hengerenként két szelepes elrendezésével, amelyet akkoriban az XJ és XJS modellekben használtak.
A Jaguar 1991-ben a 004-es alvázszámú előszériás XJ220-as nagysebességű tesztelését végezte a texasi Fort Stocktonban, és 341,7 km/órás (212,3 mph) maximális sebességet mért, ami gyorsabb volt, mint bármelyik szériaautó abban az időben. A szultán a Pinninfarina által átalakított verziót használta egy ideig.
Érdemes darab még a BMW Nazca c2-es. mely bőven megér egy misét. BMW Nazca M12 Concept, Az Italdesign által tervezett és épített koncepció sportkocsi, hasonló a C2-höz. A Nazca projekt 1991-ben kezdődött, amikor a Nazca M12-t bemutatták a Tokiói Autószalonon. A dizájn az egy évvel korábban bemutatott Bugatti ID 90 koncepcióból származik. Az M12 volt az első autó, amelyet Giugiaro fia, Fabrizio tervezett, és átvette a C csoport versenyautóinak dizájnelemeit. Az autó C légellenállási együtthatót ért el d=0,26 a BMW szélcsatornájában végzett vizsgálat során.
Igazság szerint a gyűjtemény teljes méretét is nehéz felbecsülni. Egy hiteles forrás lehet a témában egy Michael Sheehan nevű kaliforniai autónepper. Ő a kétezres évek elején láthatta a teljes gyűjteményt mivel a pletykák szerint az uralkodó ebben az időben megszorult, és jó pénzért tovább adott volna néhány modellen. Egy valóságos dzsungel közepén tárolta csodás kollekcióját, hangárszerű épületekben.
Sheehan megdöbbent ,hogy az épületek nincsenek hűtve, óriási a pára tartalom. Így számos csúcsmodell szó szerint a rohadásnak indult. Penészes műszerfalakat, és csuromvizes autóbelsőket tapasztalt meg. Teljesen szakszerűtlen volt egy ekkora érték tárolása.
Egyébként is megosztó társadalmi megítélése van a Szultán és családja költekezéseinek. A főváros, Bandar Seri Begawan környékén sokan laknak a névadó Brunei folyón cölöpökre emelt házakban, amelyek mögött néhol igazi nyomortanyákra emlékeztető viskók lapulnak, amelyek annyit sem érnek, mint amennyit az uralkodó egy optikai tunnigra tapsol el.
A sziget muszlim lakóinak megtiltja a karácsony ünneplését, akár 5 év börtönt is kaphat aki karácsonyi üdvözleteket küld vagy mondjuk mikulássapkát hord. Érthetetlen ellentmondás ,hogy a Londoni luxusszállodáiban maga válassza ki a lélegzetelállító karácsonyi díszleteket.
A nemzetközi tiltakozások ellenére 2019-ben jóváhagyta a büntetőtörvénykönyv hatályba lépését. Az iszlám vallás megerősítése érdekében bevezette a Saría törvénykezést. Melynek értelmében halálra kövezhető a házasságtörő és az azonos neművel szexuális kapcsolatot létesítő személy. A lopás büntetése a végtag levágása. Az újkori példa nélküli szigorítást még az ENSZ is elítélte. Sokan a szultán párizsi és kaliforniai szállodáinak a bojkottjára szólítanak fel.
Nem minden arany ami fénylik.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass