pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

BUGATTI TYPE 35

A Bugatti Type 35-öt Ettore Bugatti, az Automobiles Ettore Bugatti alapítója tervezte. Francia-olasz mérnök és vállalkozó volt, aki korának leginnovatívabb és legelegánsabb autóit alkotta meg. Szenvedélyesen rajongott a versenyzésért is, és olyan autót akart építeni, amellyel győzhetett a Grand Prix-n és más versenyeken. A Type 35 volt az ő mesterműve, amely egyesítette magában a szépséget, a teljesítményt és a megbízhatóságot. Az első prototípust személyesen vezette az 1924-es Francia Nagydíjon. Az autót számos magánügyfélnek is eladta, akik élvezték a sebességét és a stílusát. Ettore Bugatti olyan látnok volt, aki maradandó örökséget hagyott hátra az autóipar világában.
A Bugatti Type 35 egy ikonikus versenyautó, amelyet a Bugatti 1924 és 1930 között gyártott molsheimi telephelyén. Rendkívül sikeres volt, amikor a gyári üzemi csapat versenyzett vele. Emellett a világ minden tájáról származó magánügyfelek sokszínű listája vásárolta meg. Az autó úttörő szerepet játszott a holisztikusan megtervezett, versenykész, megvásárolható autó koncepciójában. A Type 35 fenomenálisan sikeres volt, több mint 1000 versenyt nyert a maga idejében. A Grand Prix világbajnoki címet 1926-ban szerezte meg, miután az előző két évben 351 futamot nyert és 47 rekordot állított fel. Fénykorában a Type 35 átlagosan 14 futamgyőzelmet aratott hetente. Az autó szimbólummá vált, mint olyan, amely elsőként használt öntött könnyűfém keréktárcsákat. A Bugatti Type 35-öt folyamatosan módosították és továbbfejlesztették, de nagyjából a következő nómenklatúrába sorolható:
– 35-ös típus (szívó motor): Ezt az eredeti, meghatározó modellt az 1924-es Francia Nagydíjon mutatták be, amelyet Lyonban rendeztek. A Type 35 bemutatkozása nem volt sikeres a rosszul vulkanizált Dunlop gumiabroncsok felszerelése miatt. Ennek ellenére a modell ígéretesnek bizonyult, és a finomításokkal egyre versenyképesebbé vált. Az autó a háromszelepes, 2,0 literes (1991 cm3/121 hüvelyk), felülről vezérelt, soros nyolchengeres motor továbbfejlesztett változatát használta, amelyet először a Type 29-ben láttak. A furat 60 mm, a löket pedig 88 mm volt, mint sok korábbi Bugatti modellnél. Ez az új erőforrás kifinomult görgős csapágyrendszerrel rendelkezett, összesen öt darabossal. Ez tette lehetővé, hogy a motor 6000 fordulat/percig pörögjön. A teljesítmény elérte a 90 lóerőt (67 kW). A kábellel működtetett dobfékrendszer nagyon népszerű és alkalmazkodó volt. Az ötvözött kerekek újdonságnak számítottak, akárcsak az üreges első tengely a rugózatlan tömeg csökkentése érdekében. A Type 35 másik jellegzetessége, amely a Bugatti védjegyévé vált, az volt, hogy a rugókat az első tengelyen keresztül vezették, ahelyett, hogy egyszerűen U-csavarokkal kapcsolták volna össze őket, ahogyan azt a korábbi autóknál tették. Ebből a nem kompresszoros T35-ből 96 darabot gyártottak.
35A típus: A 35A típus egy kis példányszámban gyártott “Touring” modell volt.
35B típus: A 35B típus volt a legsikeresebb a 35-ös sorozatból. Motorja Roots-típusú kompresszorral volt felszerelve, annak ellenére, hogy az előírások korlátozták a motor hengerűrtartalmát.
Type 35C: A Type 35C a Type 35B módosított változata volt. Nagyobb kompresszorral rendelkezett, mint a 35B típus, és több mint 130 lóerőt teljesített.
Type 35T: A Type 35T egy kifejezetten versenyautó volt, amelyet a voiturette osztályba terveztek.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.