365 NAPI HÍRLEVÉL

CHRYSLER NEW YORKER

A Chrysler New Yorker egy autómodell, amelyet a Chrysler 1940-től 1996-ig gyártott, és több évtizeden át a márka zászlóshajójaként vagy a Chrysler Imperial szedánjának junior modelljeként szolgált – ez utóbbit azokban azon években, amikor az Imperial nevet a Chrysler termékcsaládon belül használták, nem pedig önálló márkaként.

A “New York Special” nevű felszereltségi szint először 1938-ban jelent meg, míg a “New Yorker” név 1939-ben debütált. A New Yorker segített meghatározni a Chrysler márkát, mint olyan előkelő modellek gyártóját, amelyek árban és felszereltségben a Buick, az Oldsmobile és a Mercury felső kategóriás modelljeivel versenyeztek.

Több évtizeden át a márka zászlóshajójaként vagy a Chrysler Imperial junior szedánjaként szolgált, ez utóbbit azokban az években, amikor az Imperial nevet a Chrysler termékcsaládon belül használták, nem pedig önálló márkaként. A Chrysler Town & Country kocsit 1951-ben újra bevezették teljesen acélszerkezetű kivitelben, Windsor és New Yorker változatokban az 1960-as modellévben a Windsor modell gyártásának végéig, majd 1965-ig Newport és New Yorker modellekben. A Chrysler New Yorker Town and Country 1964-es modelljét keménytetős kupé, keménytetős szedán, szalon, szedán, Town & Country kombi és Town & Country kombi változatban kínálták.

A Chrysler 1963-ban lendületet kapott az eladásokban az öt év/50 000 mérföldes garancia bevezetésével, amely üzleti gyakorlatot a versenytársak nem ismerték az 1960-as években. A New Yorker a Chrysler teljesen újratervezett karosszériáját használta, és csak a szélvédő mutatta a korábbi Forward Look formatervek nyomait, bár a bőr alatt a platformváltozások szinte nullával voltak egyenlőek, csupán a 12 colos “Total Contact” fékek váltottak a Bendix gyártmányú 11 colos Duo-Servo fékekre. Az év közepén egy új, fényűzőbb Salon négyajtós keménytetővel egészült ki az USA-ban, mint felszereltségi csomag. A motor teljesítménye 340 lóerő (254 kW) volt, a tengelytáv pedig 122 hüvelyk (3100 mm).

Az 1964-es változások között szerepelt egy új hűtőrács, egy nagyobb hátsó ablak és kis hátsó szárnyak, amelyek oldalról dobozosabb megjelenést kölcsönöztek az autónak. A kanadaiak egy új kétajtós keménytetős változatot választhattak, míg az amerikaiak továbbra is a Salon négyajtós, oszlop nélküli keménytetős változatát választhatták. A kabrió karosszériaváltozatot már nem kínálták, és soha többé nem is használták.

A New Yorker volt a Chrysler legelőkelőbb modellje a futása nagy részében. Az évtizedek során többféle karosszériaváltozatban volt kapható, többek között szedánként, kupéként és kabrióként. 1996-os megszűnéséig a New Yorker volt a leghosszabb ideig futó amerikai autómárka.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass