365 NAPI HÍRLEVÉL

CITROËN 2CV "KACSA"

A Citroën 2CV (franciául: deux chevaux, jelentése: “két adózható lóerő”) egy gazdaságos autó, amit a francia Citroën cég gyártott 1948 és 1990 között. A 2CV-t először a 1948-as Párizsi Mondial de l’Automobile kiállításon mutatták be. Ez a kisautó hátsó kerekes, elöl elhelyezett, levegőhűtésű motorral rendelkezik.

Pierre Boulanger, a Citroën vezérigazgatója úgy mutatta be a 2CV-t, mint négy keréken guruló esernyőt. Ezzel nem csak arra utalt, hogy ez egy valóban olcsón megvásárolható autó, hanem arra is, hogy végtelenül egyszerű technikája van. Az 1948-as Párizsi Autószalonon bemutatott Kacsa legfőbb feladata, hogy mobillá tegye a második világháború utáni Franciaországot.
A Citroën 2CV-t eredetileg azért tervezték, hogy segítse a még mindig lovakat és szekereket használó sok gazdát a 1930-as évekbeli Franciaországban. A 2CV egyesíti az innovatív mérnöki megoldásokat és a letisztult, hasznos testformát. A tulajdonlás költsége alacsony, a karbantartás egyszerű, az eredeti motor pedig könnyen szervizelhető volt. A hosszú rugózásnak köszönhetően a 2CV képes volt egy frissen szántott földet is átkelni, anélkül, hogy a tojások a vezetőülésen összetörtek volna. Emiatt a mai napig egy legendásan kényelmes autónak tartják.
A fix profilú kabrió karosszéria teljes szélességben visszahajtható napfénytetővel rendelkezett, amely túlméretezett terhet is elbírt. A Michelin a 2CV bevezetésével mutatta be- és kereskedett az új, forradalmi radiális gumikkal. A 2CV platform számos változatot hozott létre, és az ilyen típusú autókat együttesen az A-sorozatnak nevezik.

A Citroën 2CV, népszerűen “kacsaként” is ismert, James Bond filmekben is feltűnt. Az egyik legemlékezetesebb pillanat a “For Your Eyes Only” című filmben történik. Miután Bond Lotus Esprit Turboja lángra kap, a sárga Citroën 2CV-be pattan Melina Havelock mellett, és a kanyargós hegyi utakon menekül Hector Gonzalez emberei elől, akik két Peugeot 504 szedánnal üldözik. Bond végül átveszi a vezetést, és a kocsi izgalmas üldözés során olajfák között száguld, keresztezi az utat, majd átugrik egy üldöző Peugeot felett, és az autó tetőjén landol. A 2CV-t eredetileg 1939-ben tervezték, és a francia élet szerves részévé vált. A film rendezője, John Glen szerint ez egy “csodálatos kis autó”, amit a francia gazdák használtak a szántóföldeken. A 2CV-t egy 602 köbcentiméteres, lapos két hengerű motor hajtotta, ami körülbelül 33 lóerőt adott.
A filmben használt fő hősautó egy nagyobb, 1,1 literes motort kapott, amit a Citroën GS-ből vettek át. A film forgatása során több 2CV-t használtak, és legalább négy túlélte a forgatást, míg legalább kettőt biztosan selejteztek a produkció befejezése után.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass