365 NAPI HÍRLEVÉL

DKW F7

A DKW gyár létrejötte egy Jörgen Skafte Rasmussen nevű dán mérnökhöz kötődik, aki 1916-ban gyárat alapított Németországban, amelynek bevezető évében megpróbáltak egy gőzhajtású autót gyártani, amelyet DKW-nek (Dampf-Kraft-Wagen azaz gőzhajtású autónak) neveztek el. Bár a kísérlet nem járt sikerrel, a motort később motorkerékpárban használták. Néhány éven belül a DKW márka a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója lett.
Bár a DKW gyár fő profilja a motorkerékpárok gyártása volt, az autók is szerves részét képezték az arculatnak. 1928-tól 1966-ig gyártottak autókat, és az elsők között használták az elsőkerék-meghajtást és a keresztirányú motor rögzítést. Az erő egy kétütemű motorból származott, amely 600 vagy 700 köbcentimétert tett ki, és 18-20 lóerőt produkált. A háború előtti legnépszerűbb modelljeik az F1-től F8-ig terjedtek, ahol az “F” az “elülső” szót jelentette.
A DKW F7-es autót 1937-38 között gyártották, az akkoriban rendkívül innovatívnak számító elsőkerék hajtással, amely a következő évtizedekben a világ legtöbb autójának alapértelmezett hajtásmódjává vált. A típust a középosztály számára egy könnyen elérhető családi autónak szánták. Mintegy 80.000 darabot adtak el belőle.
Az autó kétajtós kivitelben készült, a motorja pedig kétütemű, kéthengeres (amely 584 vagy 692 köbcentiméteres lökettérfogatú), vízhűtéses. A váltója 3 fokozatú, manuális váltó. A legnagyobb sebesség, amelyre az autó képes 80-85 km/h közötti. Az F7-et zárt szedánként vagy kétajtós kabrió szedánként kínálták. 1938-ban egy Front Luxus Cabriolet került a kínálatba.
A márkajelzésen feltűnik a ma is ismert Audi 4 karikája, amely itt még Auto Union márkanevet takar, ami a Horch, Audi, DKW és Wanderer márkák egyesülésére utal.
Indítómotor gyanánt Dynastartert alkalmaztak, ami dinamó is önindító is egyben. Ennek érdekessége, hogy ezt az alapötletet ma újra alkalmazzák a hibrid autóknál is.
A karosszéria favázas, így egy restaurálás nemcsak a motor és az alkatrészek gondos felújításával, de komoly asztalosmunkával is jár.
A favázas karosszéria erősségét különleges terheléspróbával demonstrálták, amelyről fotó a cikk alatti galériában megtekinthető.
A DKW F7 a késő 1930-as, illetve 1940-es évek budapesti utcaképének tipikus szereplője volt.
Érdekesség még, hogy Magyarországon 1941-ig baloldali közlekedés volt, ugyanakkor az összes F7-es balkormányosként készült, ezzel nehezítve a vele való közlekedést Budapesten az első néhány évben.
Az autó, habár réginek tűnik, de műszaki megoldásai már akkoriban is nagyon modernnek számítottak, és hajaznak a mai autókra.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass