365 NAPI HÍRLEVÉL

DMC DeLOREAN

A DMC DeLorean egy hátsó motoros, kétüléses sportautó, amelyet a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company (DMC) gyártott és forgalmazott az amerikai piacon 1981-től 1983-ig – végül ez volt az egyetlen autó, amelyet a fiatal cég piacra dobott.
A DeLorean karosszériájának formatervezése Giorgetto Giugiaro, az Italdesign munkatársának munkája volt. Az autó megalkotásához Giugiaro egyik korábbi munkájára, az 1970-es Porsche Tapiro koncepcióautóra támaszkodott. A karosszéria burkolata szálcsiszolt SS304 ausztenites rozsdamentes acélból készült, és három, 24 karátos arannyal bevont autó kivételével minden DeLorean festékkel vagy fényezéssel fedetlenül hagyta el a gyárat. Léteznek festett DeLoreanok is, bár ezeket mind azután festették le, hogy az autókat megvásárolták a gyárból.
A rozsdamentes acéllemezeket üvegszálas altesthez rögzítették. Az alváz egy acél vázszerkezetű alvázra van rögzítve, amelynek mindkét végén Y-keret található, amely a Lotus Esprit platformjáról származik. Az alvázat epoxi anyaggal vonták be, amely az acél korrózió elleni védelmét szolgálja.
A DeLorean másik jellegzetessége a szárnyas ajtók. A DeLorean nehéz ajtajait kriogénnel előre beállított torziós rudak és nitrogénnel töltött rugók tartják. Ezeket a torziós rudakat és rugókat az amerikai „Grumman Aerospace” repülőgépgyártó vállalat fejlesztette ki. Az ajtókon piros és sárga lámpák jelezték a széleket éjszaka, és kis kivágott ablakok voltak, mivel a teljes méretű ablakok nem voltak teljesen visszahúzhatóak a rövid ajtópaneleken belül. Bár a korai szériában gyártott autóknak voltak illesztési problémáik a hibás ütközőlemezek és az időjárási tömítések miatt, ezeket többnyire elnézték, mivel a sirályszárnyas ajtók lehetővé tették az utasok számára, hogy szűk parkolóhelyeken is be- és kiszálljanak az autóból, és a közelben tartózkodók figyelmét is felkeltették.
Bár a DeLorean gyártása rövid ideig tartott, széles körben ismertté vált, miután a „Vissza a jövőbe” – című filmekben időgépként szerepelt. Az első sorozatgyártású autó 1981. január 21-én készült el, a formaterv számos kisebb módosítást tartalmazott a motorháztetőn, a kerekeken és a belső téren, mielőtt a gyártás 1982 decemberének végén befejeződött, nem sokkal azután, hogy a DMC csődöt jelentett, és miután a teljes gyártás elérte a 9000 darabot. Annak ellenére, hogy a DeLorean a gyenge gyártási minőség és a nem kielégítő vezetési élmény hírében állt, a DeLorean továbbra is nagy népszerűségnek örvend, amit részben a „Vissza a jövőbe” – című filmtrilógia népszerűségének köszönhet.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass