365 NAPI HÍRLEVÉL

DUESENBERG STRAIGHT 8

A háború előtti autóipar egyik korszakalkotó motorja a luxusautók piacán, és amely az első sorozatgyártású sor 8-as motor az autóiparban. A Duesenberg Straight Eight tekinthető az első nagyteljesítményű motornak az USA autóiparában.
Az Automobile Trade Journal 1920. Július 1-én ezt írta: „A Dusenberg Automobile & Motors Corp. megvásárolt egy gyártelepet Indianapolisban, és 2400 autót tervez megépíteni működésének első évében. A speciális Dusenberg motor mellett az autó hidraulikus fékkel lesz felszerelve. Az új autó állítólag 400 fonttal (181,5 kg) lesz könnyebb, mint a hasonló teljesítményűek, és 18-22 mérföldet (29-32 km) fog megtenni egy gallon (4,5 liter) benzinnel.”
Így történt, hogy az autóversenyzésről ismert Duesenberg testvérek bemutatták az első saját tervezésű sorozatgyártású autójukat. Fred és August német bevándorlók voltak, akiknek családja Iowában telepedett le. A testvérek már fiatal koruktól kezdve versenyzéssel és motorépítéssel foglalkoztak.
A testvérek 1913-ban Minnesotába költöztek, és megnyitották a Duesenberg Automobile and Motors Company-t. 1919-ben eladták meglévő létesítményeiket és Indianapolisba költöztek.
A Duesenberg Straight Eight (későbbi nevén A modell) 1920 novemberében került bemutatásra a New York-i Autószalonban. Ez volt az első amerikai sorozatgyártású autó, amely sor nyolchengeres motort kapott.
Mivel a Duesenberg motor az A-modellbe került először, így azt szokás Duesenberg Straight Eight-ként nevezni, ha konkrét autóra gondolunk. Ez az autó készült először hidraulikus fékrendszerrel (1921), ami a mai napig minden autóban megtalálható. A többi gyártó csak az 1930-as évek végén vette át ezt.
A Straight Eightet 1921 és 1926 között gyártották és értékesítették, nagyjából 650 darab készült el belőle, ami jóval elmaradt az eredeti becslésektől. Ugyanebben az időszakban a testvérek megnyerték a Francia Nagydíjat (az első amerikai autó, amely ezt megtette) és két Indianapolis 500-at. Sorozatos sebességrekord döntések is történtek általuk a Bonneville-i sós sivatagban. A versenysikerek és az autók minősége ellenére az eladások csekélyek voltak, és a vállalat a csőd közelébe került.
Azonban E. L. Cord 1926-ban megvásárolta a Duesenberg céget, és újjászervezte növekvő autógyártó birodalmának részeként, ahol a testvérek a klasszikus korszak egyik legnagyobb autójának, a Model J Duesenbergnek a létrehozásán dolgoztak.
Tragikus módon Fred belehalt sérüléseibe, miután 1932-ben nagy sebességgel összetört egy Model J-t. Augusztusban az E. L. Cord csődbe ment, és a Duesenberg Company véget ért.
A motorok feltöltős változatával (az égéstérbe nyomással kerül be a benzin és a levegő) szerelt Duesenberg-ek képesek voltak 8 sec alatt 100 km/h sebességre felgyorsulni, ami még ma is komoly teljesítmény, de a korában valóságos ámulatot keltett.
Egy Duesenberg Straight Eight-tel szerelt Duesy autó (így becézik őket autós körökben) átlagos értéke 2,2 millió dollár (802.714.000 magyar forint). A 36 legyártott feltöltős változat egyike 10x ennyit is érhet.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass