pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

FIAT 500C TOPOLINO

2023.12.06.

Az autót a híres Disney-figuráról, Mickey Egérről nevezték el Olaszországban. A “Topolino” egy olasz szó, ami azt jelenti, hogy “kisegér”. A Fiat 500 Topolino Oreste Lardone és Dante Giacosa tervei alapján készült, gyártása idején a világ egyik legkisebb autója volt. A Topolino 569 köbcentiméteres, négyhengeres, oldalszelepes, vízhűtéses motorral volt felszerelve, amelyet az első tengely elé szereltek. A hűtő a motor mögött helyezkedett el, ami lehetővé tette az alacsonyabb aerodinamikai orrprofilt abban az időben, amikor a versenytársak lapos, majdnem függőleges hűtőrácsot alkalmaztak. Az autó orrának formája kivételes kilátást biztosított előre.

13 körüli lóerővel a Topolino végsebessége 85 km/h (53 mph) volt, 100 km-en kb. 6 liter benzinfogyasztást tudott elérni (39,2 mpgus). Az autó tervezésekor megadott célár 5000 líra volt. Bevezetésekor még 9 750 lírát ért, bár abban az évtizedben Európa számos részén csökkentek az árak, s később, az 1930-as években körülbelül 8900 líráért árulták. Annak ellenére, hogy az autó drágább volt, mint ahogyan azt először elképzelték, versenyképes árú volt. Közel 520 000 darabot adtak el belőle.

Három modellt gyártottak. Az „A” és a „B” modell ugyanazzal a karosszériával rendelkezett, de a „B” motorja 16 lóerős volt, szemben az „A” 13 lóerős motorjával. 1937 és 1948 között gyártották az A modellt, míg a B modellt 1948-ban és 1949-ben. Az A modellt 2 ajtós szedánként, 2 ajtós kabrió szedánként (szedán lehajtható tetővel) és 2 ajtós furgonként kínálták, míg a B modellből egy 3 ajtós kombi is készült 500 B Giardiniera (“kombi”) néven.

A Giardiniera kezdetben csak úgynevezett woodie-ként volt kapható, acél helyett külső kőrisvázat használtak, és hét metál színben volt kapható. Amikor később átkeresztelték Belvedere-re, a fát fémre cserélték. Ezt a modellt, valamint a hagyományos kétüléses Cabrio-Limousine-t Franciaországban a Simca is gyártotta Simca 5 néven, Németországban pedig a Fiat német leányvállalata, az NSU-Fiat.

A C modellt 1949-ben mutatták be, átformált karosszériával és a B modellel azonos motorral, és kétajtós limuzin, kétajtós kabrió limuzin, háromajtós kombi és kétajtós furgon karosszériaváltozatban kínálták. 1952-ben a Giardiniera-t átkeresztelték Belvedere-re (“Egy torony vagy más, a környezetre kellemes kilátást nyújtó magasított szerkezet”, utalva a napfénytetőre). A C modellt 1955-ig gyártották.

A Topolino olyan híres filmekben szerepelt, mint:

  • Római vakáció (1953): A romantikus vígjáték főszereplői Audrey Hepburn és Gregory Peck, mint egy hercegnő és egy riporter, akik Rómában egymásba szeretnek. A Topolino többször is feltűnik a város utcáin, az egyik jelenetben pedig Peck karaktere egy Topolinóval menekül a rendőrség elől.
  • A Keresztapa (1972): A Topolino egy Szicíliában játszódó flashback jelenetben látható, ahol a fiatal Vito Corleone (Robert De Niro alakítja) ellop egy Topolinót egy helyi don-tól, és azzal gyilkolja meg őt.
  • Az olasz meló (1969): Ez a kalandfilm egy tolvajcsoportot követ, akik egy aranyszállítmányt akarnak ellopni az olaszországi Torinóból. A Topolino a nyitójelenetben látható, ahol a főszereplő, Charlie Croker (Michael Caine alakítja) egy piros Topolinóval az Alpok mentén halad, és találkozik a főnökével, aki elmondja neki a rablás részleteit.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass