pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

FIAT X1/9 TYPE 128 1979

A Fiat Olaszország legnagyobb autógyára , az észak-olaszországi Torinó a cég főbázisa. A márka neve egy rövidítés Fabricca Italiana Automobili Torino (Olasz Autógyár Torinó)
Komolyabb mérföldkövek a gyár életében:
1899-ben alapította a céget Giovanni Agnelli , kezdetben harckocsik és repülőgépek készültek a gyárban. De a háború után ez itt is, mint mindenhol Európában megváltozott. Elkezdtek koncentrálni a civileknek szóló tömeggyártásra.
1957-ben mutatják be a Cinquecentot (magyarul 500ast) mely az olasz népautó lesz a későbbiekben. 1975-ig gyártják folyamatosan.
1966-ban a Fiat gyár megállapodást kötött a Szovjetunióval melynek értelmében gyár épülhetett Togliattiban itt a Fiat 124 licence alapján készültek a Ladák, a Zastavák Jugoszláviában. Illetve a Polski Fiattok Lengyelországban.
2014-ben egyesültek a Chryslerrel egy olasz-amerikai vegyes vállalatot alkotva. Érdekesség még ,hogy a világhíres futballcsapat a Juventus is az Agnelli család tulajdona. Amelynek a mezszponzora a konszernhez tartozó Jeep.
Nem túlzunk ha azt állítjuk modellünk a hetvenesévek legfontosabb sportkocsija Európában. Ez a modell volt ugyanis amely az átlagember számára is lehetőséget adott ,hogy átérezze a versenyautó életérzést és ne egy egyszerű, a korban megszokott konzervdobozt vegyen.
A Fiat még az ötvenesévekben megvásárolta a Bianchi nevű kerékpár és motorkerékpár gyárat. Így született meg az autobianchi ami a Fiat gyár teszt terepévé változott. Mint egy próba gyártást végeztek a Bianchi márkanév alatt és ha bevált jöhetett mint Fiat. Így történhetett meg ,hogy modellünk az X1/9 is eredetileg Bianchinak készült. 1969-es A112 Runabout koncepció alapján fejlesztették ki a Bertone által , Marcelo Gandini tervező irányításával.
A Fiat akkortájt kezdte érezni, hogy az ügyeletes bébi-Ferrari, a 850 Spider végső agóniája közeledik. Gyorsan leporolta hát az A112 Runabout formatervét, ellátta rendes szélvédővel, ajtókkal, szerelt az orrába bukólámpákat, tett rá kemény tetőt. A legfontosabb lépés ezután következett: az amerikai piac akkor friss biztonsági szabványaihoz igazította a karosszériát – erről bővebben a keretes részben, alább. Végül a kész autót az eredeti 1,1-esnél kicsit nagyobbra fúrt, 1,3-as, 75 lóerős motorral látta el, és Fiat X1/9 típusnéven 1972-ben piacra dobta.
1972-1982-ig gyártották, 140500 darab készült el belőle. 1290 cc motorral rendelkezik a saját modellünk. 118Nm, 75 lóerős volt. Maximum sebessége a 170km/h volt. A gyártását illetően a karosszéria a Berton. gyárában készült el majd a Fiat Lingotto-i üzemében szállították végső összeszerelésre.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass