365 NAPI HÍRLEVÉL

FORD FLATHEAD V8

Henry Ford (1863-1947) amerikai feltaláló alapötlete volt egy aránylag olcsó V8-as motor megalkotása, amely a korábbiakkal ellentétben nem több darabból, hanem egy öntvényből állt. A motor megtervezésében részt vett többek között a magyar származású mérnök, Galamb József is (1881-1955), akinek a nevéhez még a Ford T-modell megalkotását is kapcsoljuk.
Egy megfizethető V8-as motor életre hívását Amerikában az egyre erősebb motorok iránti rajongás korszaka hozta el, amely leginkább az 1920-as és az 1970-es évek között volt jellemző. A Flathead V8 megtervezése tehát ilyen körülmények között indult.
A konstrukció sikerességét bizonyítja, hogy ezek a motorok az Egyesült Államokban 1932-től 1953-ig készültek, és Európában egészen a 1960-as évekig (pl. Simca Vedette), illetve katonai célokra egészen a 1990-es évek végéig használták.
Ez a motor az 1950-es években az Egyesült Államokban kialakuló Hot Rod kultúra alapjává vált. (Hot Rod = nagy sebességűre átépített, tuningolt öreg autó). A Hot Rod Kaliforniából indult ki, amikor is a fiatalok kevés pénzből vásároltak régi autókat, majd apránként olyan módosításokat végeztek rajtuk, amelyek fokozták a teljesítményüket. Így került bele ezekbe az autókba a Henry Ford ötlete alapján tervezett V8-as motor. Igaznak bizonyult itt is a mondás: „Ahol két autó van, ott verseny is van”. A Hot Rod építők eleinte az utcákon versenyeztek, ám ez rendkívül veszélyes volt. A második világháborút követően rengeteg katonai reptér elhagyatottá vált Amerikában, lehetővé téve a Hot Rod építők számára országszerte, hogy kijelölt pályákon versenyezhessenek.
Az 1930-as évek elején egy bandita pár, Clyde Barrow és Bonnie Parker előszeretettel lopott Flathead V8-cal szerelt autókat a rablás utáni meneküléshez, mivel a motor jó kenésének köszönhetően magasabb fordulat tartományban is használható volt hosszabb távon. Barrow írt egy levelet Henry Fordnak, amelyben a Ford által tervezett V8-as motorral szerelt autót a többi járműnél jobbnak titulálta, főleg ami a rablások utáni menekülést illeti. A levél eredetiségét kétségek övezik, de nem lehetetlen, hogy valóban Barrow írta.
Az eredeti amerikai konstrukció a mai napig jelen van a versenypályákon. Nem véletlen, hiszen viszonylag tartós, olcsó és egyszerű motor.
Természetesen voltak gyenge pontjai ennek a motornak is. Hírhedt volt például arról, hogy ha nem kapott megfelelő hűtést, akkor a motorblokk könnyen túlmelegedett és elrepedt.
A flathead angol szó jelentése „laposfejű” – ez a név onnan ered, hogy a hengerfej lapos, a szelepek pedig oldalt helyezkednek el.
A Flathead V8 volt tehát az első tömeggyártásra tervezett V8-as motor, széles körben elérhetővé tette annak megfizethető ára. Ez a tény indította útjára az amerikai V8-as kultuszt, amely tulajdonképpen a mai napig tart.
A Flathead V8-as motorok mai helyzete nem egységes: vannak restaurátorok, akik úgy vélekednek, hogy mindent pontosan az eredeti állapotára kell visszaállítani, hogy korhű legyen, és nem modern. A másik véglet, akik a versenyek híveként abszolút a teljesítmény és a gyorsaság szempontjait tartják szem előtt, és ezek szerint hajtják végre a módosításokat a motoron.
A Ford Flathead V8 a maga idejében tehát korszakot alkotott, és több kontinensen tömegek váltak mindennapos, vagy éppen hobbi szintű használóivá. Napjainkban pedig a hobbi veterán világ és az autóversenyek fontos szereplőjeként létezik tovább.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass