365 NAPI HÍRLEVÉL

GATEWAY FORD BRONCO

Alábbi cikk sorozatunk az úgynevezett Resto-mod autókat fogja górcső alá venni. Jelentése a restoration + modern/parts /technology azaz amikor egy régi autó karosszériáját és / vagy az alkatrészeit teljesen felújítják. Majd modern alkatrészeket és technológiát felhasználva alakítják át az adott járművet. 

Ezt a Ford Broncot a példának okáért az amerikai Gateway cég turbózza fel a régi köntös alatt.

A recept a következő: Fogjuk a Bronconkat szétszedik apró darabokra, szétszerelik. Majd modern alkatrészek felhasználásával , alaposan újraépítik az ügyfél speciális igényei szerint. A Gateway egy Roush  tunningolt Ford 5.0  v8-as motort fog belehelyezni. Tízfokozatú automata sebességváltóval is rendelhető egyéni kérésre. 460 lóerő biztosítja a nyomatékot.  Az opcionális kompresszorral pedig 10 másodperc alatt érhető el a 194 km/h-ás sebesség.

A Gateway Missouri állambeli St.Louise-tól nem messze található . Pár éve működő cégről beszélhetünk . Az árak százötvenezer dollár körül kezdődnek , de árveréseken már volt példa hatszázezres vételárakra is. Ehhez a kedves vevő  öt év garanciát kap valamint garantálják ,hogy két hónap alatt el is készül a kiszuperált autója.

Egyébként erről Ford Broncoról általánosságban érdemes egy pop-kulturális eseményt is megjegyezni mindenképpen.

1994 június 17-én pénteken délután egy autósüldözés kezdődött a Los Angelesi autópályán.

Az üldözött  jármű egy 1993-as gyártású fehér színű Ford Bronco volt. A járművet fehér-fekete rendőrautók hada üldözte. A tévétársaságok helikopterről közvetítették az eseményt. Mint egy kilencven millió néző figyelte élőben mi is történik pontosan.

Az egykori amerikai futball játékos és színész O.J Simpson menekült a hatóságok elől akik a felesége és annak szeretője meggyilkolásával gyanúsították.

Ekkora reklám vagy inkább negatív reklám azóta sem ért egy autót sem a modern történelem során.

Az eset után egyébként O.J csapattárasának (Al Cowlings) akié az autó volt, ajánlottak hetvenötezer dollárt ha eladja a járművet. Ami akkor a kilencvenes években őrületes összegnek számított.

Végül Cowlings elállt a tranzakciótól , mert egy bizarr túrát terveztek vele érdeklődők számára.  Ott autóztak volna vele ahol az üldözés történt. A végén pedig meglátogatták volna Nicole Simpson sírját.

Végül három személy vette meg az autót mint egy befektetés gyanánt. Köztük Mike Gilbert is O.J volt ügynőke. Hetvenötezer dollár lett a végösszeg. De az évek alatt ajánlottak 275 ezer dollárt is a járműért.

“A limuzin után, amelyben JFK-t lelőtték, ez a második legnézettebb autó az amerikai történelemben” – mondta Gilbert.

Gubán Ádám  

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass