365 NAPI HÍRLEVÉL

GIORGETTO GIUGIARO

Formatervező

  1. Augusztus 7.-én született a Piemonti régióbéli Garessióban.

1999-ben az évszázad autótervezőjének választották. 2002-ben pedig tagja lett az autóipari hírességek csarnokának Detroitban.

Az autódizájnerek sok szempontból hasonlítanak a zenészekhez: mire először megismeri őket a szélesebb közönség, addigra már jó néhány együttesben megfordultak és már vagy tíz éve űzik az ipart. Giorgetto Giugiaro karrierje is hasonló mintát követ. Mire a világ megismerte, már túl volt pár nagyszerű autó megtervezésén, különféle dizájn stúdióknál.

Giugiaro popkultúrában hagyott legmélyebb nyoma kétségkívül a Vissza a jövőbe filmek autóremeke a DMC Delorean megtervezése volt.

Kereskedelmi szempontból viszont az első számú tervezése egyértelműen a Volkswagen 1-es Golf volt. Rá hárult az a feladat ,hogy utat szabjon a VW , Bogár utáni korszakának.

Művész családból származik, eredetileg ő is ezen a pályán tervezte a jövőjét. Amíg az 1958-as Torinói autószalonon meg nem látta a vázlatait Nuccio Bertone, akinek annyira megtetszett a formavilág ,hogy átcsábította magához az akkor még 22 éves tervező zsenit.

Első jelentősebb munkája az Alfa Romeo 2000/2600 Sprint Kupé volt.Az elkövetkező hat évben Giugiaro 20 sikeres tervet készített – többek között a Giulia Sprint GT-t, a Fiat 850-est, a Fiat Dinót, a Chevrolet Corvair Testudót, az Alfa Romeo Cangurót vagy a BMW 3200CS-t említhetnénk – és segítségével a Bertone stúdió vissza tért a  tervezés élvonalába.

A hatvanasévekben váltott tervező irodát, a Ghiahoz szerződött mely új alapokról próbálta felépíteni magát. Itt hozták tető alá a Maseratti Ghibli durvább vonalait.

67-ben elhagyta a Ghiát és megalapította a saját tervezőirodáját az Italdesignt. Ez már nem csak autó kasztnikat de Ducatti motorokat és számos lakberendezési eszközt, tárgyat is gyártott.

Az Italdesign leginkább abban különbözött a versenytársaitól, hogy nemcsak a terveket, hanem a prototípusokat is elkészítette, segítette a mérnökök munkáját és még a tesztelésből is kivette a részét. Így az autógyártóknak jóformán csak a gyártással kellett törődniük. Mindez Giugiaro nem hétköznapi munkamódszereinek köszönhető. Legnagyobb erőssége abban állt, hogy rendkívül gyorsan elő tudott állni egy új autó terveinek alapötletével. Ráadásul nem készített agyagmodellt a rajzlapra vetett ötleteiből. Ugyanis ezt a munkafázist egyenesen időpocsékolásnak tartotta, hacsak nem kellett az új karosszériát szélcsatornában tesztelni. Az 1:1-es méretarányú modelleket fából készítette el, amit gipsszel burkolt be. Végezetül pedig a prototípusokat acélból gyártotta le, hacsak a megrendelő nem fizetett a szénszálas kasztniért.

A cég legtermékenyebb időszaka az 1973 és 1976 közötti években volt, amikor relatíve rövid idő alatt több rendkívül sikeres modellt is elkészítettek, mint például az Alfa Rome FTV és Alfasud Sprint, a Volkswagen Golf, Passat és Scirocco vagy a Maserati Quattroporte. Ezekben az években érte el Giugiaro karrierjének a csúcsát. Bár sokan úgy tartják, hogy ez a pont egyértelműen 1978-ban érkezett el a BMW M1-es megtervezésével.

’Ha a művészi formatervezés kritériumairól van szó, a lista elején mindig az arányok állnak. Az egész olyan, mint egy matematikai játék” –  Giorgetto Giugiaro

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass