365 NAPI HÍRLEVÉL

HANS MEZGER

⚒️Hans Mezger – Arc a Porsche motorok mögött 🛠️

A motorok mesterének is nevezett mérnökhöz a legendás Porsche 911-es motorját kapcsolják leggyakrabban, nem véletlen, hiszen ez a leghíresebb alkotása. A 365 Oldtimer Múzeumban jelenleg is futó német tematikus hetek kapcsán érdemes kicsit megismerni a zseniális mérnök életének meghatározó pontjait, illetve megtekinteni az autót, amelyben megtaláljuk életének egyik fő művét, melyet gyakran csak Mezger-motorként emlegetnek.
Mezger 1929-ben született Ottmarsheimben, Stuttgart közelében. Gyermekként a repülés vonzotta, majd később az autóversenyzés világa ragadta magával, amikor 1946-ban ott lehetett a Hockenheimben az egyik első háború utáni futamon, és közelről láthatott legendás pilótákat és versenyautókat. A Műszaki Egyetemre (ma a Stuttgarti Egyetem) jelentkezett, ahol gépészmérnöki végzettséget szerzett. Már ekkor is arról álmodozott, hogy a Porschénál fog dolgozni. Kapóra jött neki, hogy az NSZK gazdaságilag fellendült, ez volt az úgynevezett német gazdasági csoda, így a fiatal mérnököknek viszonylag könnyű volt álláshoz jutniuk. Mezger 1956-ban jelentkezett a Porschéhoz, és végül a dízelmotorok fejlesztésével foglalkozó részlegen ajánlottak neki állást. 1958-ban megnősült, és házasságából később két gyermeke született. Kicsivel később, 1960-ban a Porsche Forma-1-es projektjéhez csatlakozott, így megvalósult a vágya, hogy sportautókkal foglalkozhasson.
Miután dolgozott a Porsche 804-es versenyautó nyolchengeres boxermotorján, lehetőséget kapott, hogy megtervezze az 1963-ban bemutatott, első generációs, ős-911-es hathengeres boxer farmotorját, amellyel legendává vált. A karrierje innentől felfelé ívelt, ugyanis 1965-ben kinevezték a versenyautókra szakosodott részleg vezetőjének, és azt a feladatot kapta, hogy nyerje meg a Le Mans-i 24 órás versenyt. 1966-ban elkészült a Porsche 910-es hat- és nyolchengeres boxermotorral, és ez később mintaként szolgált több újgenerációs versenyautóhoz, mint a 917-eshez, amelynek tervezését teljes egészében Mezgerre bízták. 12 hengeres boxermotort kapott, és a Le Mans-i 24 órás versenyt 1970-ben és 1971-ben is megnyerte, ezzel eleget téve az elvárásoknak. A turbófeltöltős autóval szerzett tapasztalatokat pedig az 1974-es 911 Turbo fejlesztésekor kamatoztatták. 1981-ben a McLaren egy új Forma-1-es motor fejlesztésével bízta meg a Porschét, ezt a projektet is Mezger kapta meg. A TAG Turbo motor kis tömegű lett, és több, mint 1000 lóerőt produkált. Niki Lauda és Alain Prost versenyzők is ilyen motorral szerelt autóval versenyeztek, amely 1984-ben Laudának, 1985-ben és 1986-ban pedig Prostnak szerzett világbajnoki címet. Ezek mellett a motor 25 győzelmet és két további tervezésért járó elismerést nyert. Mezger karrierje során számos ajánlatot kapott más gyártóktól, de mindvégig hűséges maradt első csapatához. Végül 1994-ben vonult nyugdíjba, de ezután is szívesen járt ki versenyekre és autós rendezvényekre a Porsche égisze alatt, és tanácsadóként tudásával segítette az utána következő mérnököket. Hans Mezger 2020-ban, 90 évesen halt meg. Munkássága mai napig tiszteletet ébreszt és megbecsülést kelt az autóipar minden szegletében.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass