365 NAPI HÍRLEVÉL

HARLEY-DAVIDSON 2.

Érdekesség ,hogy 1905 januárjában a vállalat kisebb hirdetéseket tett közzé az Automobile and Cycle Trade Journal-ban, amelyben csupasz Harley-Davidson motorokat kínáltak a csináld magad elv alapján. Ez azt jelentette a vásárló maga tudta a személyes preferenciái alapján megrendelni a motorkerékpárt. Áprilisra már komplett motorkerékpárokat gyártottak, nagyon korlátozott számban. Ebben az évben a chicagói Harley-Davidson márkakereskedő, Carl H. Lang három motort adott el a Davidson háztáji fészerben épített öt motorból. Mérsékelt sikerek ezek egyenlőre
1907-ben William S. Harley gépészmérnöki diplomát szerzett a Wisconsin-Madison Egyetemen. Ebben az évben kibővítették a gyárat egy második emelettel. Az új létesítményekben a termelés 1907-ben 150 motorkerékpárra nőtt. A céget hivatalosan szeptemberben alapították. Mint korábban is írtam ebben az időben kezdték el eladni motorkerékpárjaikat a rendőrségnek, amely piac azóta is fontos számukra. 1907-ben William A. Davidson otthagyta szerszámművezetői állását a Milwaukee Road vasútnál, és csatlakozott a Motor Company-hoz.
1911-ben a vállalat bemutatta a továbbfejlesztett V-Twin modellt, amelynek lökettérfogata 811 köbcentiméter és mechanikus működtetésű szívószelepek voltak, szemben a korábbi V-Twineken használt “automatikus” szívószelepekkel, amelyek motorvákuummal nyíltak. Kisebb volt, mint a korábbi ikrek, de jobb teljesítményt nyújtott. 1913 után a Harley-Davidson által gyártott motorok többsége V-Twin modell volt.
1912-ben a Harley-Davidson bemutatta szabadalmaztatott “Ful-Floteing Seat” készülékét, amelyet az üléscső belsejében lévő tekercsrugó függesztett fel. A rugófeszességet a vezető súlyához lehetett igazítani, és több mint 76 mm elmozdulási út állt rendelkezésre. Ez igen kényelmes volt hosszútávú motorozáshoz. A Harley-Davidson 1958-ig használta ezt a típust.
1913-ra a sárga téglagyárat lebontották, és egy új, ötemeletes épületet építettek a telken, amely két háztömböt foglalt el a Juneau Avenue mentén és a 38. utca sarkán. A verseny ellenére a Harley-Davidson már 1914 után is megelőzte az Indian motorgyárat, és uralta a motorkerékpár-versenyzést. A termelés abban az évben 16 284 gépre duzzadt.
1917-ben az Egyesült Államok belépett az első világháborúba. A hadseregnek szüksége volt motorkerékpárokra a bevetésekhez. A Harley-kat korábban már használta a katonaság a Pancho Villa hadműveletben(egy katonai megtorlás volt a mexikói forradalomban). De az első világháború volt a premier alkalom, hogy katonaiműveletre alkalmazták. Először a brit H modellel, amelyet a Triumph motorgyár készített 1915-ben. Az amerikai hadsereg több mint 20 000 motorkerékpárt vásárolt a Harley-Davidsontól.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass