365 NAPI HÍRLEVÉL

HARLEY-DAVIDSON 4.

Folytatva a Második Világháborúban vállalt szerepét a Harleynak, kikell térnünk ,hogy részt vett a Lend-Lease programban. Hivatalos nevén Lend-Lease act. Egy amerikai védelmi program volt, melynek keretében 1941 és 45 között élelmiszerrel, felszereléssel és olajjal látta el Nagy-Britanniát, Franciaországot és a Szovjetuniót. E program keretein belül mintegy 30 ezer Harley került a Szovjetunióba.
Az amerikai hadsereg felkérte a Harley-Davidsont, hogy készítsen egy új motorkerékpárt, amely a BMW oldalszelepes és tengelyhajtású R71 számos jellemzőjével rendelkezik. A Harley-Davidson nagyrészt lemásolta a BMW motorját és hajtásláncát, és elkészítette a tengelyhajtású 750 köbcentis 1942-es Harley-Davidson XA-t. Ez nem rendelkezett közös méretekkel, alkatrészekkel vagy tervezési koncepciókkal (kivéve az oldalsó szelepeket) egyetlen korábbi Harley-Davidson motorral sem.
Az XA egyébként soha nem került kereskedelmi gyártásban, a hadseregben pedig a motorokat felváltotta a Jeep.
A győzelem után A háborús jóvátétel részeként a Harley-Davidson megkapta egy kis német motorkerékpár, a DKW rt 125 tervezését, amelyet 1948 és 1966 között adaptáltak, gyártottak és értékesítettek. Különböző modellek készültek, köztük a Hummer 1955 és 1959 között, de jelenleg mindegyiket “Hummers” néven emlegetik. Az Egyesült Királyságban a BSA ugyanazt a dizájnt vette fel, mint a BSA Bantam alapja
1960-ban a Harley-Davidson egyesítette a Modell 165 és a Hummer vonalait így a Super-10-ben megtestesült a két típus egysége. Bemutatta a Topper robogót, és megvásárolta az Aermacchi motorkerékpár-részlegének ötven százalékát.
1969-ben az AMF megvásárolta a céget. Az új tulajdonos racionalizálta a termelést, rengeteg dolgozót elbocsátott. Kiváltva ezzel egy erős sztrájk hullámot. Az alacsonyabb minőségű motorok esetében komoly költségcsökkentés történt, ezt kihasználva vérszemet kaptak a japán riválisok mint a Honda, Yamaha, Kawasaki és a Suzuki. Sikerült egy olyan időszakban színre lépniük az észak-amerikai piacon amikor olcsóbb és jobb motorokat tudtak előállítani mint a Harley. Ez középtávon majdnem a Harley-Davidson csődjéhez vezetett. Hogly-Fergusson azaz alig vezethető néven gúnyolták a Harley-Davidsont folyamatosan.
1977-ben, a sikeres gyártását követően Liberty Edition Amerika 1976-os bicentenáriumának emlékére, A Harley-Davidson elkészítette azt, ami az egyik legvitatottabb modelljévé vált, a Konföderációs kiadást. Amerikában a konföderációs zászló a rabszolgatartó déli államok zászlója volt a polgárháború alatt. Így fehérfelsőbb rendűség eszméje köthető hozzá.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass