365 NAPI HÍRLEVÉL

HONDA NSX

A Honda NSX, amelyet Észak-Amerikában Acura NSX néven forgalmaznak, egy kétüléses, hátsó középmotoros, hátsókerék-hajtású sportkocsi, amelyet a Honda gyárt.
Az NSX eredete 1984-ig nyúlik vissza, a HP-X (Honda Pininfarina eXperimental) koncepcióig, amely egy 3,0 literes (180 köbcentis) V6-os hátsó középmotoros, hátsókerék-hajtású sportkocsira vonatkozott. A Honda elkötelezte magát a projekt mellett, azzal a szándékkal, hogy elérje vagy meghaladja az akkori V8-as motorral szerelt Ferrari modellcsalád teljesítményét, ugyanakkor megbízhatóságot és alacsonyabb árat kínáljon. A koncepció így alakult ki, és a nevét NS-X-re változtatták, ami az “New”, “Sportscar” “eXperimental” szavakból állt, bár a sorozatgyártású modell NSX néven került piacra.
Az NSX-et a Masahito Nakano vezető formatervező és Shigeru Uehara ügyvezető főmérnök által vezetett csapat tervezte. A fejlesztés utolsó szakaszában a fejlett aerodinamikát és az F-16-os vadászgép pilótafülkéje által inspirált formavilágot, valamint a néhai Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna hozzájárulását is élvezte.
Az NSX lett a világ első sorozatgyártású autója, amely teljesen alumínium karosszériával készült. Egy teljesen alumíniumból készült 3,0 literes V6-os motor hajtotta, amely az 1980-as években kifejlesztett Honda VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) rendszerrel, 5 fokozatú kézi sebességváltóval, vagy 1994-től kezdve a SportShift 4 fokozatú automata sebességváltóval, más néven F-Matic-kal, amely lehetővé teszi a hagyományos automatikus váltást vagy a kézi váltást a kormányoszlopon lévő ujjbeggyel ellátott váltókarral.

Második generáció (2016-2022):
A Honda 2016-ban egy kis szünet után újjáélesztette az NSX-et. Ez a második generációs modell hibrid hajtásláncot tartalmazott, amely egy ikerturbós V6-os motort kombinált elektromos motorokkal.
A 2022-ben gyártott NSX Type S jelentette az autó utolsó gyártási évét. Világszerte mindössze 350 darab készült belőle, ebből 300 darabot az Egyesült Államokba, 30 darabot Japánba és 15 darabot Kanadába.
A modern Honda NSX olyan szuperautó, amilyen nincs még egy. Míg az első példány a hétköznapi képességeket mutatta be a leginkább a színpadiasságáról ismert autóosztályban, addig a modell 2015-ös második megjelenése – egy teljes évtizeddel az előd gyártásból való kivonulása után – ráépített azzal, hogy az egészet hibridhajtásúvá tette.
A mélyen összetett rendszer egy 3,5 literes, duplaturbós V6-os benzinmotort kombinál három villanymotorral, amelyek közül kettő az első tengelyen működik, így négykerék-meghajtású autóvá válik. A sebességváltó egy kilencfokozatú automata.
Az összteljesítmény 573 lóerő és 476 lóerő, ami 191 km/órás végsebességhez és három másodperc alatti 0-62 km/órás sebességhez elegendő, ami a McLaren 570S vagy az Audi R8 birodalmába helyezi. Bár az első két motor közötti nyomaték-vektorozással az erő sokkal okosabban oszlik meg, mint bármelyik viszonylag hagyományos riválisánál.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass