365 NAPI HÍRLEVÉL

IAN STUART CALLUM

1954-ben született a brit autótervező, aki a Fordnak, a TWR-nek és az Aston Martinnak dolgozott. 1999-ben a Jaguar Cars, majd a Jaguar Land Rover formatervezési igazgatója lett, ezt a pozíciót 2019 közepéig töltötte be.
2019-ben megalapította saját nevével fémjelzett autó- és terméktervező cégét, a Callumot.
1968-ban (14 éves korában) egy autótervet nyújtott be a Jaguarnak, abban a reményben, hogy munkát kap. Callum a Lanchester Polytechnic ma Coventry University Közlekedésépítési Tervező Iskolában tanult, az Aberdeen Art College-ban és a Glasgow School of Artban, ahol ipari formatervezői diplomát szerzett. Ezt követően a londoni Royal College of Art-on szerzett posztgraduális mesterdiplomát járműtervezésből. Megszállottja volt az autóknak, és azoknak tervezését választotta életútnak.
A családban öccse, Moray 2021-es nyugdíjba vonulásáig a Ford formatervezési alelnöke volt.
Ford: Amellett, hogy dolgozott a Fiesta, Mondeo modelleken, még az RS200 és az Escort RS Coswortht is megtervezte, amelyek közül az utóbbira különösen büszke, mivel társával, Peter Horburyvel együtt alkottak.
Ebben az időszakban részben ő volt felelős az Aston Martin DB7 megtervezéséért, amely talán a jelenleg leghíresebb formaterve. Ő tervezte továbbá az Aston Martin Vanquish-t, a V12-es DB7 Vantage-t és az Aston Martin Project Vantage koncepcióautóját is, valamint a TWR más ügyfelei, köztük a Volvo, a Mazda és a HSV számára is számos tervezési programért vállalt felelősséget. 1995-ben a DB7-en végzett formatervezési munkája elismeréseként megkapta a Jim Clark Memorial Awardot. 1996-ban ő tervezte a Volvo C70 Coupét, 1998-ban pedig a Nissan R390-et.
A Jaguarnál: Az első sorozatgyártású Jaguar, amelyre nagy hatással volt, az S-Type 2004-es újragondolása volt, amelyet a 2004-es X-Type Estate követett, amelynek a hátsó ajtó kialakítását ő felügyelte.
Ian Callum szerint: “a Jaguarokat menő autóknak kell tekinteni, a menő autók pedig érdekes, izgalmas embereket vonzanak. A Jaguarnál végzett munkájának minőségét a kétszeres Le Mans-i 24 órás győztes és dumfriesi honfitársa, Allan McNish is elismerte.
Elárulta, hogy egyik késő este, hirtelen ötlettől vezérelve vásárolt egy 1956-os Chevy-t az eBay Motorsnál. “Rákattintottam a ‘Buy It Now’ gombra – az eladó Clevelandben volt” – mondta. “Rendkívül meglepődött, hogy ki akarja megvenni, és hová akarom szállíttatni. De beleegyezett.”
Callum ezt követően rengeteg szeretettel és finom tervezési és mérnöki fejlesztésekkel halmozta el ezt a cseresznyepiros klasszikust, és talán ez segítette őt saját vállalkozása felé. Magángyűjteményében egy ’32-es Ford és egy ’93-as Mini is szerepel.
A díjnyertes Aston Martin DB7 és Vanquish V12 modellekkel kapcsolatban a kiemelkedően jó formavilágnak köszönhetően az 1990-es évek elejétől 2018-ig nagyjából változatlan formában voltak gyártásban. Ez egy örökkévalóság az autóipar világában.
“A Vanquish tökéletes volt a maga korában, de lehetne jobb is” – mondta. “Tudom, mert én terveztem.”
2019 június elején Callum bejelentette, hogy távozik a Jaguartól, de tervezési tanácsadóként továbbra is a vállalatnál marad. “A Jaguar autók tervezése egy életre szóló álom volt számomra, és örülök, hogy tanácsadóként továbbra is részt vehetek a márka munkájában” – mondta egy interjúban. Nem sokkal később megalapította a Warwickban működő, egyszerűen Callum nevű független autó- és terméktervező ügynökséget, amely egyedi és limitált szériás termékekre specializálódott.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass