pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

JAGUAR D-TYPE

A Jaguar D-Type egy sportos versenyautó, amelyet a Jaguar Cars Ltd. gyártott 1954 és 1957 között. Kifejezetten a Le Mans-i 24 órás verseny megnyerésére tervezték, és a C-Type elődjével osztozott a sorhatos XK motoron és számos mechanikai alkatrészen. Szerkezete azonban gyökeresen különbözött, innovatív monocoque konstrukcióval és csúszós aerodinamikával, amely repüléstechnológiát integrált, beleértve néhány példányban a jellegzetes függőleges stabilizátort is.

Az aerodinamikai hatás részben Malcolm Sayer munkája volt, aki a második világháború alatt a Bristol Aeroplane Company-nál töltött idő után csatlakozott a Jaguarhoz, és később a C-Type-on dolgozott. A D-Type minimális homlokfelületet igényelt.

A karosszéria alatti légellenállás csökkentése hozzájárult az autó nagy végsebességéhez; a Le Mans-i hosszú Mulsanne egyenesre a vezető mögé, aerodinamikai stabilitás érdekében egy uszony került.

A karosszériaforma elemeit és számos szerkezeti részletet felhasználtak a Jaguar E-Type 1961-től 1969-ig.

A Lofty England, a Jaguar versenyigazgatója által vezetett csapat által indított Jaguar D-Type-októl jó teljesítményt vártak az 1954-es Le Mans-i 24 órás versenyen való debütáláskor. A versenyen az autókat az üzemanyagszűrőkkel kapcsolatos problémák miatt fellépő üzemanyag-hiány hátráltatta, ami miatt a szűrők eltávolítása miatt meg kellett állni a boxba, majd a Duncan Hamilton és Tony Rolt által vezetett versenyautó felgyorsult, és kevesebb mint egy körrel lemaradva a győztes Ferrari mögött ért célba. A D-Type aerodinamikai fölényét jól mutatja, hogy a Mulsanne egyenesben elért maximális sebessége 172,8 mph (278,1 km/h) volt, szemben a 4,9 literes Ferrari 160,1 mph (257,7 km/h) sebességével. Három héttel később a D Type megnyerte a reims-i 12 órás hosszú távú versenyt.

1955-re az autókat hosszú orrú karosszériával módosították, a motorokat pedig nagyobb szelepekkel javították. Le Mans-ban versenyképesnek bizonyultak a Mercedes-Benz 300 SLR-ekkel szemben, amelyek várhatóan győzni fognak. Mike Hawthorn D-Type-ja szűk előnyben volt Juan Manuel Fangio Mercedesével szemben, amikor a Mercedes csapat egy másik autója az autósport történetének legkatasztrofálisabb balesetébe keveredett. Pierre Levegh pilóta és több mint 80 néző vesztette életét, és még többen megsérültek.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.