pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

JAGUAR MARK V

A Jaguar Mark V egy luxusautó, amelyet a Jaguar Cars Ltd. épített Coventryben, Angliában 1948 és 1951 között. Négyajtós limuzinként (szedán) és kétajtós kabrióként volt kapható, mindkét változat öt felnőtt befogadására alkalmas. Ez volt az első Jaguar független első felfüggesztéssel, először hidraulikus fékekkel, először sárvédőkkel (sárvédőszoknyákkal). Az elsőt kifejezetten jobb- és balkormányos konfigurációban történő gyártásra tervezték

A Mark V-t 1948. szeptember 30-án mutatták be a forgalmazóknak és a sajtónak, és 1948. október 27-én mutatták be a Londoni Autószalonon, az XK120 bejelentésével egyidejűleg, amellyel megosztotta standját. Az XK120, bár nem teljesen állt készen a gyártásra, a show sztárja volt. Azonban a Mark V jelentősen meghaladta az XK120-at nagyjából 5,000 autóval évente, szemben az XK120 évi 2,000 autójával.  Három autót gyártottak 1948 végén, és a szedán gyártása már javában zajlott a Swallow Road-i gyárban, a Holbrook Lane-en, Coventry Foleshill kerületében, bár a DHC néhány hónapot késett, és az utolsó kocsikat 1951 közepén építették.

Az autó stílusa a háború előtti SS-Jaguar vonalakat követte, függőleges króm hűtőráccsal, és opcióként elérhető volt az ugráló Jaguar hűtősapka kabala. Az Autocar gazdagnak, mégis hivalkodó megjelenésűnek nevezte, félúton a régi és az új között.

A Mark V 12 egyszínű fényezésben, különböző kombinációkban, 7 kárpit színben volt elérhető, de a gyár nem kínált kéttónusú kezelést, sem fehér fali gumiabroncsokat. Két autót a gyár készített kéttónusú sémában, 32 másikat pedig különböző speciális színekben, ismeretlen okokból. Másokat az amerikai kereskedők kéttónusúra festettek az eladás előtt vagy után, valamint fehér fali gumiabroncsokat szereltek fel. A Jaguar tesztmérnöke, Norman Dewis rendszeresen használt Mark V-öt.

 A Mark V név eredete, amelyet a vállalati dokumentumokban mindig római V számként nyomtattak, soha nem arab 5-ös számként, kissé rejtélyes, mivel nem voltak Mk I-IV Jaguárok, és az MK IV jelölést csak elődje kapta meg a Mark V bevezetése után.

William Lyons elnök és vezető stylist (1956 után Sir William) öt prototípus karosszériát állított össze különböző alvázkísérletekkel az 1946-1948-as időszakban, mielőtt elégedett lett volna az eredménnyel. Lyons ezt egy 1948. szeptember 30-i beszédében magyarázta el, amikor bemutatta az új autót a forgalmazóknak és a sajtó képviselőinek, így kapta a Mark V a nevét. A kiselejtezett prototípusok fényképe fennmaradt a Jaguar Daimler Heritage Trust gondozásában.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass