pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

JAWA 350/360

A Jáwa egy 1929-ben alapított  motorkerékpár és mopedgyár Prágában. Frantisek Janecek volt az alapítója. Neve a Jawa a Janecek és a Wanderer (Vándor) összevonásából ered. A Wanderer mellékesen egy német kerékpár ,motorkerékpár gyártó volt.

Az ötvenesévekben a Jawa  volt a legnépszerűbb motor a KGST táboron belül. A 350-es modelljét több mint 120 országban exportálták. A legsikeresebb modelljuk a Jawa 350 Perak volt. Illetve a hetvenes évekből a Californian amely még a tengerentúlon is zajos sikereket aratott. A kilencvenes években visszaesett a termelés. Az utód vállalat 1997-ben alakult meg Jawa Moto néven.

Egy indiai befektető révén újraéled az ázsiai piacon is. 2018-tól a Mahindra és Mahindra tulajdona az indiai divízió.  

 

A Jawa 350/360 mely a mi gyűjteményünket is gazdagítja szereltek először automata tengelykapcsolót világszerte. A Honda le is másolta az eszközt az 50 Cub motorjához, de a Jawa szabadalmának megsértése miatt bírságot , majd minden eladott darab után licencdíjat is kellett fizetniük.

A J.Josíf és J. Krivka által tervezett 350-es típusok közül a Perák (jelentése egyébként tavaszember, egy prágai urbánlegendából származik) és 360 automata modellek a legelterjedtebbek.

  Az 1964-ben bemutatott 350/360-as szerkezetében és megjelenésében is hasonlított elődjére, a 350/354-es Kyvackára, de sok részlet megváltozott: a kormányszarvak borítást kaptak, a kerek helyett ívelt alakú sebességmérőt tettek a lámpafejbe, ugyanakkor maradtak a 16 colos kerekek. Módosítottak a műszakiságon is, átformálták a hengereket, indítófúvókás lett a porlasztó, és megjelent a motoriparban egyedülállónak számító röpsúlyos kuplungos félautomata sebességváltó is.  Ennél a kuplungkart csak induláskor kell behúzni. 

Stílusos motorkerékpár ez a javából, főleg az oldalkocsis verzió, meg is jött a kedvünk egy motoros túrára a Tátrában.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass