pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

KARSAI HAJÓ

Karsai Béla- féle, kézzel készített fahajó

 

Karsai Béla a dunai fahajó-gyártás aranykorában élt, s elmondható, hogy ennek a szakmának a királyát tisztelhetjük személyében. Életében az evezés tömegsporttá nőtte ki magát és a kielbootok, dublók, valamint kajakok, kenuk mellett a fa motorcsónakok is nagy számban voltak jelen a Duna vizén.  

A Karsai-műhely alapvetően a fa motorcsónakokra koncentrált, bár még életében elterjedtek új technológiák (üvegszál, műgyanta), nem akart ezekre áttérni. Úgy fogalmazott: nincs ideje már rá. Így egész életében fával dolgozott, fából alkotott, s szakmailag ebben a műfajban emelkedett ki kortársai közül.


A Karsai-fahajók a mai napig a szakma csúcsát jelentik, a mester keze alól kikerülő csónakok többek egyszerű sporteszköznél, szépségük és minőségük egyaránt legendás, a mai napig megatározó. A magyar ipar, a magyar faipar kiemelkedő mestere most egy kicsi, de annál lelkesebb közösség összefogásának és anyagi áldozatának hála méltó emléket kaphatott.

 
A 2017-es Cannes Yachting Festival Concours d’Élégance versenyét egy 1954-ben, Karsai Béla gyártotta magyar motorcsónak nyerte. A fesztivál Európa legnagyobb vízi hajókiállítása és az egyik legfontosabb hajós esemény a világon. A hajógyárak ekkor mutatják be legújabb termékeiket.

 

A magyar hajó duplán tarolt: megnyerte az 1980 előtt gyártott hajók kategóriájának első díját és a zsűri kedvencének járó elismerést is.

 

A hajót Karsai Béla építette 1954-ben, mahagóni és okumé fából. A szerkezete, bordázata borovi fenyő és kőris. Hossza 4,25 méter, három személyes. Kizárólag fából épült, menetkész súlya: 220kg.

 
A hajó tulajdonosa, Bálint András így nyilatkozott a győzelem után:

 

„2010-ben vásároltam meg a hajót Surányból, majd ezt követte egy hosszabb, közel 3 éves sajátkezű felújítás. Ezalatt új, egyedi műszerezést, kábelezést, újraöntött és krómozott bronz kikötőbikákat kapott a hajó.

 

Szerkezeti megerősítés után terveztem bele egy beépített alumínium tankot, átgondoltam a teljes belső térkihasználást, külső megjelenését, a használt színeket. A hajó ezután egy új, 20 lóerős önindítós motorral lett ismét lajstromba véve.”

 

Forrás: hajozas.hu; propeller.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass