pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

LAMBORGHINI MIURA

A Lamborghini Miura egy sportkocsi, amelyet az olasz Lamborghini autógyártó 1966 és 1973 között gyártott. Az autó volt az első hátsó középmotoros, kétüléses elrendezésű szupersportkocsi, bár a koncepciót először René Bonnet 1964-ben bemutatott Matra Djetjével látták sorozatgyártású utcai autóban. Ez az elrendezés azóta a nagyteljesítményű sport- és szuperautók szabványává vált. Megjelenésekor ez volt a leggyorsabb sorozatgyártású utcai autó.

A Miurát eredetileg a Lamborghini mérnöki csapata tervezte, amely szabadidejében a cégalapító Ferruccio Lamborghini kívánsága ellenére tervezte az autót, aki a helyi rivális Ferrari által gyártott versenyautókkal szemben a nagy teljesítményű, de nyugodt túraautókat részesítette előnyben.

A Miura gördülő alvázát az 1965-ös Torinói Autószalonon mutatták be, a P400-as prototípus pedig az 1966-os Genfi Autószalonon debütált. A kiállítás látogatói és az autós sajtó egyaránt nagyszerű fogadtatásban részesítették, és mindannyiukat lenyűgözte Marcello Gandini elegáns stílusa és az autó forradalmi középmotoros kialakítása.

A Lamborghini zászlóshajója, a Miura rendszeres frissítéseket kapott, és 1973-ig gyártásban maradt. Egy évvel később a Countach is belépett a vállalat kínálatába, a vállalat viharos pénzügyi időszakai közepette. 1965-ben a Lamborghini három legjobb mérnöke, Giampaolo Dallara, Paolo Stanzani és Bob Wallace saját idejét a P400 néven ismert prototípus kifejlesztésére fordította. A mérnökök egy olyan utcai autót képzeltek el, amely versenyzői származással rendelkezik, amely a versenypályán győzni tud, és amelyet a rajongók az utcán is vezethetnek.

A három férfi éjszaka dolgozott a terven, remélve, hogy meggyőzik a cég alapítóját, Ferruccio Lamborghinit, hogy egy ilyen jármű nem lenne túl drága, és nem vonná el a figyelmet a vállalat figyelmét. Amikor Lamborghini végül a fedélzetre lépett, szabad kezet adott mérnökeinek, mert úgy vélte, hogy a P400 egy potenciálisan értékes marketingeszköz, ha más nem is.A Miura legkorábbi modellje a P400 nevet viselte. Ezt a Lamborghini 3,9 literes V12-es motorjának egy változata hajtotta, amelyet akkoriban a 400GT-ben használtak. A motor keresztirányban volt beépítve, és 350 LE (257 kW; 345 LE) teljesítményt adott le. Pontosan 275 darab P400-as készült 1966 és 1969 között – ez a Lamborghini sikere volt az akkori borsos, 20 000 dolláros (2022-ben 180 390 dollárnak megfelelő) ára ellenére.

A Lamborghini lámpája egy az egyben átkerült a Fiat 850 be.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass