365 NAPI HÍRLEVÉL

LANCIA 037

A Lancia Rally (Tipo 151, más néven Lancia Rally 037, Lancia 037 vagy Lancia-Abarth #037 az SE037 Abarth projektkódjáról) egy középmotoros sportkocsi és rallyautó volt, amelyet a Lancia az 1980-as évek elején épített az FIA B csoportos rally-világbajnokságban való részvételre. Az autót Markku Alén, Attilio Bettega és Walter Röhrl vezette, és az 1983-as szezonban a Lancia megnyerte a gyártók világbajnokságát. Ez volt az utolsó hátsókerék-hajtású autó, amely megnyerte a WRC-t.

1980-ban a Lancia megkezdte a 037-es modell fejlesztését. Mivel a projekt neve 037-es volt, végül ez lett az a név, amelyen az autót ismerték. Az Abarth, amely ma már a Lancia-Fiat család része, végezte a tervezési munka nagy részét, és még az 1950-es és 1960-as évek néhány híres versenyautójának stílusjegyeit is beépítette, mint például a dupla buborékos tetővonalat. Az autót a Pininfarina, az Abarth, a Dallara és a projektvezető, Sergio Limone mérnök együttműködésével fejlesztették ki.

Az 1982-es rally-világbajnoki szezonban való első részvétele előtt 200 utcai modell készült a B-csoport előírásainak megfelelően.

Az autó az 1982-es olaszországi Costa Smeralda Rallyn debütált a versenyen, ahol két autót indítottak, de mindkettő feladta a versenyt váltóproblémák miatt.

Az 1982-es szezonban a 037-es versenyautó kiesésekkel küzdött, de az új autó több győzelmet is elért, köztük az első győzelmet a Pace Rallyn az Egyesült Királyságban. Az 1983-as szezon lényegesen sikeresebb volt a 037-es számára: a Lancia a német Walter Röhrl és a finn Markku Alén vezetésével megszerezte az 1983-as rally világbajnokság konstruktőri címét, annak ellenére, hogy a 4WD Audi Quattro komoly konkurenciát jelentett. 

Mindkét pilóta azonban lemaradt a sorozat utolsó fordulójáról, annak ellenére, hogy Röhrlnek matematikai esélye maradt a versenyzői címre: ehelyett az Audi veterán finnje, Hannu Mikkola lett a befutó.

A sziluettversenyző koncepciójához hasonlóan; míg a 037 lazán a Lancia Montecarlo (az amerikai és kanadai piacokon Scorpion néven is ismert) utcai autóra épült, csak a középső részen osztoztak, a karosszériaelemek és a mechanikus alkatrészek jelentősen különböztek. A 037-es középső részén acél segédvázakat használtak elöl és hátul, míg a karosszériaelemek többsége kevlárból készült.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass