365 NAPI HÍRLEVÉL

LANCIA STRATOS HF

A Lancia Stratos HF (Tipo 829), más néven Lancia Stratos, egy hátsó középmotoros sportkocsi, amelyet rallyzásra terveztek, és amelyet az olasz Lancia autógyártó gyárt. Nagyon sikeres autó volt, 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban megnyerte a rally-világbajnokságot; és versenyautó megnyerte az 1974-es Targa Florio-t, ötször a Tour de France Automobile-t és háromszor a Giro d’Italia automobilistico-t.
A Lancia hagyományosan a Pininfarina tervezőházat használta, és korábban nem használta a Bertone-t. Bertone lehetőséget akart teremteni a Lanciával való kapcsolatra, és tudta, hogy a Lancia az öregedő Fulvia utódját keresi a rallysportokban.
Bertone úgy döntött, hogy tervez egy szemet gyönyörködtető modellt, amelyet megmutat Lanciának. Bertone egy Fulvia Coupé futóművét használta, amely az egyik barátjáé volt, és futómodellt épített köré. Amikor maga Bertone megjelent a Lancia gyárkapujában a Stratos Zero-val, a Lancia munkásainak nagy tapsa közepette elhaladt a sorompó alatt.
A Lancia és a Bertone megállapodtak abban, hogy egy új rallyautót fejlesztenek ki, Bertone tervezője, Marcello Gandini ötletei alapján. Gandini már tervezte a Lamborghini Miurát, és akkoriban a Countachon dolgozott.
A Lancia bemutatta a Bertone által tervezett Lancia Stratos HF prototípust az 1971-es Torinói Autószalonon, egy évvel a Stratos Zero koncepcióautó bejelentése után. A Stratos HF prototípus (1240-es alváz) fluoreszkáló vörös színű volt, és jellegzetes, félhold alakú, körbefutó szélvédővel rendelkezett, amely maximális kilátást biztosított előre, szinte semmilyen hátsó láthatóság nélkül. A prototípusnak három különböző motorja volt a fejlesztés korai szakaszában: a Lancia Fulvia motor, a Lancia Beta motor és végül az 1971-es nyilvános bevezetéshez a középre szerelt Dino Ferrari V6 190 lóerőt (142 kW) produkált.
Ennek a motornak a használatát már a projekt kezdetétől tervezték, de Enzo Ferrari vonakodott aláírni ennek a motornak a használatát egy olyan autóban, amelyet saját Dino V6-os versenytársának tekintett. Miután a Dino gyártása befejeződött, a “Commendatore” (Enzo Ferrari népszerű beceneve) beleegyezett, hogy leszállítja a motorokat a Stratos számára, amelyre a Lancia hirtelen 500 egységet kapott.
Az autó 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban megnyerte a bajnoki címet Sandro Munari és Björn Waldegård. Az 1975-ös, 1976-os és 1977-es Monte Carlo Rallyn aratott győzelmek mellett a Stratos még 1979-ben is megnyerte az eseményt a privát Chardonnet csapattal.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass