365 NAPI HÍRLEVÉL

LAND ROVER

🫅 Mi a közös II.Erzsébet angol Királynőben és Paul McCartney-ban? 🎵

Várunk téged is itt a 365 Oldtimer Museumban, hogy visszarepíthessünk az időben. Less bele az autó- és motortörténelembe testközelből, egy rendkívül igényes és páratlan gyűjteményen keresztül. Több mint 2000 négyzetméteren terül el közel 80 jármű.
A Rover cég a II. világháború után nem rendelkezett a megfelelő anyagi- illetve nyersanyagforrással ahhoz, hogy a fényűző autók gyártását folytassa. Erre jelentett megoldást a Rover tervező-főmérnökének, Maurice Wilksnek a pompás ötlete. A terv egyszerű volt, gyártani kell egy olyan univerzális járművet, ami az amerikai Willis Jeep-hez hasonlít, de mégis praktikusabb. Az ötlet onnan eredt, hogy Maurice-nak volt a telkén egy amerikai jeep-je ami oda a telekre jó volt de nem tökéletes. Ezenfelül fontos cél volt az is, hogy a lehető legkevesebb acélt tartalmazza a jármű, ezért is lett majdnem a teljes karosszéria alumíniumból, leszámítva persze az acél alvázat. Az első prototípus egy jeep alvázra épült és a többi alkatrészt nagyrészt korábbi Rover modellekből vették. Az első prototípus motorját a Rover 10-es 1400ccm-es, sor 4-es erőforrása adta. Csak míg az első teljesen Rover példányig eljutottak, is történt rengeteg változás, ilyen volt például a Rover P3-as 1595ccm motorjának használata.
A Landy rengeteg érdekességének egyike a karosszéria anyaga, ami egy „Birmabright” nevezetű anyagból készült. A Birmabright alapjában véve egy olyan fém-ötvözet, mely alumíniumból és magnéziumból áll össze. A festék, ami rákerült a „pilótafülke zöld”- nevet viselte katonai repülők festéséhez (ez egy alumínium-magnézium ötvözet) A Rover az 1948-as Amszterdami Autókiállításra 15 darabot készített és akkora siker lett, hogy szó szerint úsztak a megrendelésekben. Még a tengeren túlról is jöttek megrendelések, ami már csak azért is érdekes, mert a Land Rover előtt még sosem exportált semmit a Rover autógyár. Akkor úgy kalkuláltak, hogy maximum 5000 darabot építenek meg és adnak el egy év alatt, de ez a szám az év végéig közel 8000-re nőtte ki magát. Ez volt az első mérföldköve egy több, mint 60 évig tartó sikersorozatnak.
A motor méretét többször is megváltoztatták az évek alatt: 1952-től már egy 1997ccm-es benzin-, illetve 1953-tól akár már diesel motorral is kérhettük. Angliában az 50-es évek közepére már minden közfeladatot ellátó szervezet gépjárműflottája ezekkel gyarapodott. Kevés olyan cél volt, melynek egy Landy ne felelt volna meg, nem is csoda, hogy hamar az expedíciók és kalandok szimbólumává vált. Kényelmesen és gyorsan volt variálható, a ponyva levétele csupán 5-10 percet vett igénybe. A kardántengelyről megoldható volt az erőátvitel különböző eszközökre (tűzoltó fecskendő, csörlő, fűrész, eke, kosaras emelő). Összegezve elmondhatjuk, hogy a Rover ügyesen tette a nép és a történelem kitörölhetetlen gépremekévé. De nem csak az újságokból ismerhetjük a series családot, számtalan filmszerepet is kapott – erre ékes példa az „Istenek a fejükre estek”.
A Land Rover series I egyszerűsége és megbízhatósága alapozta meg azt a bizalmat az emberek felől mely máig is kitart. Nem is csoda, hogy még magának Winston Churchillnek is volt egy!
(Hírességek akik birtokoltak Land Rover Series I vagy II-t: Paul McCartney, Winston Churchill, Queen Elizabeth the II)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass