365 NAPI HÍRLEVÉL

LEXUS LFA

A Lexus LFA gyártása több mint egy évtizede szűnt meg, de az azóta eltelt években csak nőtt a tekintélye. Ez azért van, mert a Lexus versenyautóból származó szuperautó igazi ritkaság. Nem csak azért, mert a gyártás két éve alatt (2010-2012) mindössze 500 példány készült belőle, hanem azért is, mert a japán luxusmárka 33 éves történetében egyedülálló modellről van szó. Semmi sem volt hozzá hasonló, mielőtt legördült a szalagról, és azóta sem készült ilyesmi.
Legyen szó a modell ritkaságáról, flancos V-10-es szívómotorjáról vagy azokról az elegáns, visszafogott vonalakról, az LFA továbbra is egyre nagyobb vonzerővel bír a gyűjtők és a rajongók körében egyaránt.
Az LFA-t először Akio Toyoda, a Lexus anyavállalatának, a Toyotának a vezérigazgatója álmodta meg a nyolcvanas évek elején. A vezető kétségbeesetten szeretett volna egy olyan autót építeni, amely vetekszik az Olaszországból és Németországból érkező legjobb sportautókkal, és két dologra helyezte a hangsúlyt: a teljesítményre és a vezethetőségre. Három prototípust mutattak be a közel egy évtized alatt, amíg az autó fejlesztés alatt állt – az LFA a Lexus Future (LF) koncepciósorozat része volt, az „A” a nevében az “Apex”-et jelentette -, de mire elkészült a sorozatgyártásra, Akio elképzelése megvalósult.
A kupét egy elöl középre szerelt, szívó 4,8 literes DOHC V-10-es motor hajtja, amely a Tokyo Racing versenyautóból származik, és a Yamahával közösen fejlesztették ki. Az erőforrás egy hátul elhelyezett, hatfokozatú, automatizált Aisin- hatfokozatú kézi sebességváltóval párosul, amely 553 lóerőt küld a hátsó tengelyre (a Nürburgring csomaggal felszerelt változatban a speciálisan hangolt motor 562 lóerőt teljesít). Nem kevésbé lenyűgöző, hogy a 10 hengeres motor fél másodperc alatt képes 9000-es fordulatszámra felpörögni. Emiatt az autót digitális fordulatszámmérővel kellett felszerelni a motor fordulatszámának kijelzésére, mivel az analóg változat nem tudott volna lépést tartani vele.

Ennyi teljesítménynek köszönhetően az LFA 3,6 másodperc alatt képes nulláról 60 km/órás sebességre gyorsulni, 11,5 másodperc alatt éri el a negyed mérföldet, a végsebessége pedig 203 km/h. Ilyen sebességgel utazni rendkívül izgalmas, és ezt az érzést csak fokozza az LFA versenyzésre inspirált motorjának hangja. Ahogy a Toyota egyik mérnöke állítólag fogalmazott, a szuperautó motorja “angyali csataüvöltést” bocsát ki.
Az LFA-t kezdettől fogva nagy teljesítményű fenevadnak tervezték. A sport- és szuperautóknak természetesen jól kell kinézniük, de Kengo Matsumoto és a Lexus Design csapat többi tagja inkább a funkcióra, mint a stílusra koncentrált. Ha a jármű esztétikájához nélkülözhetetlen elemet fel kellett áldozni az aerodinamikai teljesítmény javítása érdekében, hát legyen. Ennek köszönhető, hogy az LFA az elmúlt évtized egyik legvisszafogottabb szuperautója.

Az LFA belseje sportos érzést kelt, amely egyértelművé teszi, hogy egy nagyteljesítményű járműben ülsz. Ezt a dinamikát fokozza, hogy a Lexus két oktávnyi motorzajt csatornázott be az utastérbe. Nem csak érezni fogod a motor bömbölését, amikor gyorsítasz, hanem hangosan és tisztán hallani is fogod.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass