365 NAPI HÍRLEVÉL

LOTUS ESPRIT V8 S4 SPORT

A Lotus vállalatot 1952-ben alapította Colin Chapman és Colin Dare, akik még az egyetemről ismerték egymást. A logó közepén található négy betű az alapító teljes nevének a kezdőbetűi: Anthony Colin Bruce Chapman. ACBC
De ezt akkori partnereinek Úgy prezentálta Colin Chapman, név szerint Michael és Nigel Allennek mint ha a rövidítés Colin Chapman és Allen Brothers mozaikokból állna össze.
Az elejétől kezdve prioritást élvezet a versenyautó gyártás, mind utcai mind versenypályára tervezve. A Forma1-ben számos sikert értek el már a korai években is. 1966-ban költöztek a Norfolk megyei Heathelben, ahol egy korai RAF légibázison rendezkedtek be. Mai napig ez a cég főhadiszállása, nagy előnynek mutatkozott ,hogy a légibázis egykori felszálló helyeit tesztpályaként tudták hasznosítani.
Az igazi áttörést is a hatvanas években tudták elérni, az Elan nevezetű kétüléses sportautójukkal amit később plusz két üléssel sportszedánná alakítottak.
A nyolcvanas években vesztették el az észak-amerikai piacukat így komoly pénzügyi kihívások elé néztek. Colin Chapmannek új pénzügyi megoldásokat kellett találnia illetve műszaki téren is együttműködtek például a Toyotával ami innovációt hozott létre. Később a General Motorsnak hála megmenekült.

Az Esprit újabb frissítése az S4 sport amely Julian Thomson tollából született meg . Ezzel a modellel büszkélkedik a gyűjteményünk is.
Kisebb hátsó spoilert kapott, átdolgozták a hátsó és első lökhárítókat. A hátsó lámpákat a facelift előtti Toyota AE86-ról átvették az előző generációból. Az S4 motorjának teljesítménye megegyezett az SE-ével, 268 LE (197 kW; 264 LE) volt. Az S4 volt az első Esprit, amely szervokormányt használt.
Az S4 1994-ben kiegészült az S4 Sporttal (S4s). A legszembetűnőbb külső változás az S4-hez képest a Sport 300 hátsó szárnyának hozzáadása volt. A motor továbbra is egy 2,2 literes 910-es sorozatú motor volt, de teljesítménynövelő módosításokkal, amelyek közé tartoztak a megnövelt szívónyílások, a hengerfej módosításai, egy újra kalibrált ECM és egy átdolgozott turbófeltöltő. 305 LE (224 kW; 301 LE) teljesítményre és 393 N⋅m (290 lb⋅ft) nyomatékra nőtt a motor teljesítménye. A végsebesség 270 km/h (168 mph), a szlalomsebesség 99,3 km/h (61,7 mph) volt, az oldalgyorsulás 0,91g-ra nőtt, és a 0-97 km/h (60 mph) 4,6 másodpercig tartott.
Popkulturális szerepe igen erős , köszönhetően a Micsoda nő (Pretty woman) című filmnek. Amelyben Richard Gere egy fehérszínű Lotus S4 Espritet vezet.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass