365 NAPI HÍRLEVÉL

LOTUS OMEGA

A Lotus Omega egy, az Opel/Vauxhall Carlton alapjaira épült autó, amely még ma is lenyűgöző. 1990-ben mutatták be – ez a sportlimuzin a világ egyik leggyorsabb szedánja volt, és olyan teljesítményt nyújtott, amelyet akkoriban inkább Porschék és Ferrarik képviseltek. Erősebb motorja volt, mint a Lotus által fejlesztett legerősebb Corvette ZR-1 5.7 literes V8-nak..

Az autót sok elismeréssel fogadták, különösen a kiemelkedő aerodinamikai tulajdonságai miatt, amelyeknek a légellenállási együtthatója kifejezetten alacsony, 0,28 volt, amellyel így nagy sebességet tudtak elérni jobb üzemanyagfogyasztással. Kétszer annyiba került, mint a legfelsőbb felszereltségű Opel Omega 3000, ami majdnem kétszer annyiba került mint egy alap Opel Omega.

Az egyetlen 4 ajtós szedán autó, ami megkapta a Lotus emblémát. A Lotus teljesen átdolgozta az autó felfüggesztését, beleértve a hátsó önkiegyenlítő felfüggesztést is, mivel a Lotus aggódott amiatt, hogy a féllengőkaros hátsó felfüggesztés teljes terhelés esetén túl nagy dőlésszögváltozást mutatott ahhoz, hogy teljes sebességnél folyamatosan biztonságosan működjön. Ha Lotus mérnök vagy, akkor ilyen fajta dologok tartanak ébren éjszaka.

Britanniában a Lotus Omega (Lotus Carlton) kiemelten sokszor volt használva bűnözők által menekülőautónak. Olyan “felelőtlenül” gyors volt, hogy a Brit kormány megkérte a saját gyártóját, hogy ítélje el az autót. A 950 legyártott példány egyikét pár piti bűnöző lopta el, hogy cigit és alkoholt lopjanak vele. A csavar a történetben, hogy sose kapták el őket…mert semmivel nem érték utol. Az angol rendőrség Rover Metrókat használt, amiknek a leghalványabb esélye se volt arra, hogy utolérjék az izmos Omegát. A rendőrök beszámolója is ezt támasztja alá: azt mondták, hogy a nagyjából 150 km/h végsebességű kisautóval gyakorlatilag semmilyen helyzetben nem tudtak az Omega közelébe kerülni. Az autó végsebessége 284 km/h volt, ami a világ leggyorsabb sorozatgyártású szedánjává tette.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass