365 NAPI HÍRLEVÉL

LOWIE VERMEERSCH

1974-ben született a belgiumi Kortrijkben. Művészcsaládban nőtt fel a belga vidéken, a szülei pedig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy Lowie és három testvére minden este rajzoljanak és fejlesszék művészi képességeiket. Testvérei valóban sikeres művészekké váltak, azonban Lowie érdeklődése más irányba is kiterjedt: nagyon szerette a gépeket, szeretett foglalkozni minden olyasmivel, ami mozog. 12 éves korában megpróbált egy autót fából megépíteni, de a projekt félbeszakadt, amikor nem sikerült megfelelően rögzítenie a kerekeket. Tinédzser korában hallott először arról, hogy létezik „tervező” szakma, amely lényegében kombinálja a művészetet és a gépeket, és ahol lényeges az is, hogy miként nézzenek ki a dolgok, valamint az is, hogy miként működnek. Ez adta az alapot Lowie-nak, hogy úgy döntött, járművek tervezésével szeretne foglalkozni. Ez az álma vitte a hollandiai Delfti Egyetemre, ahol 1992 és 1998 között ipari formatervezést tanult, majd az olaszországi Pininfarinába ment tovább, ahol a szakami gyakorlatát végezte. Tanulmányai elvégzése után visszatért ide dolgozni. 2004-ben vezető tervező lett, majd 2007 és 2010 között tervezési igazgató volt. Ezek az előrelépések is mutatják tehetségét, szorgalmát és hozzáértését. Lowie érdeklődése azonban nem csak az autók tervezéséig terjedt, szenvedélyesen érdeklődött a mobilitás témaköre iránt. A Pininfarinánál töltött éveket nagyon szerette, számos autó tervezésében részt vett, megtanulta az autók minden csínját-bínját, de mégis azt érezte, hogy vissza kell térnie szélesebb körű szenvedélyéhez, a mobilitáshoz. 2011-ben megalapította saját cégét, a Granstudio-t, amely Torinóban található, és amely egy innovatív autótervezési, mobilitás kutató és tanácsadó cég. Szakértelmük és jövőképük példamutató, a világ változásához való alkalmazkodásuk pedig olyan innovációt tesz lehetővé, amely kiemelkedő.
Lowie szemléletének kialakulásában nagy szerepet játszott a Delfti Egyetemen Matthijs Van Dijkkel, aki rávilágított arra, hogy a stílus, a funkció és maga a tárgy nem a végcél, hanem eszköz egy magasabb cél elérése érdekében. Ez a magasabb cél pedig az emberek mobilitása. Lowie saját szavait idézve: „A Granstudio […..] egy kreatív tér és egy multidiszciplináris csapat, amely a “mozgó emberek” nagyobb képét vizsgálja. Egy olyan hely, amely mélyreható ismeretekkel rendelkezik a járműtervezésről, de eszközként használjuk azon törekvésünkben, hogy értelmes mobilitást teremtsünk az emberek és a társadalom számára.”
Lowie a különböző tudományágak közötti átfedésben való munkában hisz, tehát abban, hogy a különböző területeket ötvözni kell és harmóniát teremteni közöttük azért, hogy sikerüljön elérni a magasabb célt. Széles látóköre, nyitottsága valódi kulcs a sikerhez.
A fenntarthatóság problematikáját az energiahatékonyság felől közelíti meg, de nem csak a használat során, hanem a gyártás alatti időben is fontosnak tartja ezt a kérdést. Továbbá úgy véli, hogy az autók elektromossá tétele nem elég, fontos lenne az is, hogy formálják a társadalom szemléletét, és népszerűsítsék új trendként többek között például a jármű megosztását, mint alternatívát.
A stúdióban az egyik jelmondatnak számító gondolatuk: „Minket a valóság jövője érdekel, nem pedig a jövő fantáziája.”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass