pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

MAGYAR MOTORGYÁRTÁS

A gyűjteményünk jelentős részét teszik ki a magyar motorkerékpár gyártás nagyjai. Úgy mint a Csepel, a Pannónia, Jáva, Tünde vagy a Danuvia. Itt ebben a cikkemben egy mélyebb iparági betekintést szeretnék nyújtani.  

A magyar motorkerékpár gyártást 1946-48 között államosították.

1950 és 1956 között Rákosi Mátyás Vas és fémművek volt a motorgyár neve. Az ötvenes években születhetett meg a híres Csepel 100 majd a 125-ös modell is. Ezek a szériák még nemzetközi versenyeken is komoly elismeréseket kaptak.  Rákosi alatt kezdték gyártani a 250 Cm3-es motorokat is. Az ötvenes évek erőszakos iparosítása mellett átadták a 125-ös Csepel gyártását a Danuvia szerszámgépgyárnak.  Ezek után Csepelen csak a nagyobb köbcentis változatott gyártották. 1954-ben az új motorokat már Pannónia néven hozták forgalomban. 1956-ra esik a csepeli motorkerékpárgyár legnagyobb sportsikere. A franciaországi 24 órás versenyen, a Bol d’Or futamon a Mogürt külkereskedő cég két magyar versenymotort állított rajthoz a 250-es kategóriában. A Kurucz György-Reisz János alkotta kettős kategóriagyőzelmet szerzett, míg a Cserkúti László -Szűcs László páros harmadik lett.  

 1956 után keresztelték át Csepel Vas és Fémművekre. Itt gyártották még az 1960-as évek elején a Tünde nevezetű 175 cm3-es robogókat is. Ugyancsak ebben az időben gyártották az 50 cm3-es Panni kisrobogót. Ez mint egy válasz volt a nyugaton rendkívül sikeres Vespa hullámra. A Pannit Csepelen ,de nem a Csepel motorgyárban hanem a kerékpár gyárban készítették.

A hatvanas évek a magyar motorgyártás nagykorszakának számított. 1960-68-ig felugrott a termelés. 68-ban kezdték meg a kéthengeres motorkerékpárok gyártását Csepelen. Ez az év volt az új gazdasági mechanizmus bevezetésének első szakasza. Megkísérelték a piaci viszonyok megjelenítését az államszocializmus keretei között.  A motorkerékpárok árát maximalizálták , ez a növekvő nyersanyag és energiaárak mellett végzetesnek bizonyult. Nem maradt forrás a fejlesztésekre. Így 1975 őszén  beszüntették a termelést Csepelen. A további motorkerékpárgyártás beolvadt a kerékpár gyárban. Amely így Jármű és konfekcióipari gépgyár néven folytatta működését.  1987-ig több mint 700000 darab motor készült Csepelen.         

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass