365 NAPI HÍRLEVÉL

MASERATI SHAMAL

Ha a kilencvenesévek sportautóinak van egy mintapéldánya, amely leírja precízen a kor formavilágát, elvárásait. felszereltségét. Akkor annak a Maserati Shamal teljes mértékben megfelel. Bekell valljuk ,hogy az 1990-es évek Maseratijai nem tartoztak a világ legmegbízhatóbb autói közé , Biturbo, Ghibli és Shamal. Egyikük sem a magas minőségi paraméterek csúcspontjai.
De jellegzetes formájukkal, széles kerékjárati íveikkel és furcsa részleteikkel mindig volt egy bizonyos kiállásuk és utcai hitelességük. Évtizedekkel később egyszerűen nem tudjuk abbahagyni a nézegetését ezeknek az ék alakú, alulértékelt, passzív-agresszív olasz sportkupéknak. Valahogy elfelejtett garázs töltelékekből és a roncstelepek királynőiből váltak a korunk utólag idealizált nosztalgikus álomképévé . Akkor miért nem tiszteleg az 1990-es évek ezen Maseratijai előtt egy tunning cég? Mondjuk kortárs restomoddal?
Jó kérdés , most a Fuoriserie és kreatív csapata belekezdenek ,hogy az akkori kor formaterveit adaptálják jelenkorunk technológiájával.
Carlo Borromeo a befolyásos tervező, aki a Delta Futurista-t tervezte az Automobili Amos számára. A milánói Garage Italia szabad elméinek tanácsával a Maserati új személyre szabott programjaként jelenik meg terveikben. A Fuoriserie művészei elindították a Rekall projektet, és egy borotvaéles sportkupé-t készítettek, amely ihletet merít a Shamalból és más alapvető Maserati-ból az 1990-es évekből, és nagyon modern csavarral keveri őket. Azt mondhatnánk, hogy három évtized után a Maserati 1990-es évek tervezési iránya elérte végső fejlődését.
“A Shamal név mindig felkeltette a kíváncsiságunkat. Alacsony gyártási szám, ízléses Gandini érintések körös-körül, egy szerkezeti B oszlop, amely megfelelő bukócsőként működik, egy első spoiler a szélvédő alján, amely csökkenti az ablaktörlők által okozott légellenállást, és végül, de nem utolsósorban, nagyszerű kiindulópont a Rekall projekt számára” – folytatja Fuoriserie.
Külön érdekesség a Rekall projektjében ,hogy a közönség ízlésére , véleményére bízza, hogy az autó milyen paraméterek alapján legyenek újra értelmezve. V8-as motor hajtsa vagy teljesen elektromos motort kapjon, netán hibridként érkezzen vissza hozzánk a múltból. Az értékes műszerfali Cartier órát a kornak megfelelően digitálisra kell-e cserélni. A közösségi médián keresztül bocsátották szavazásra. Instagram oldalukon lehetett rá voksolni.
Kíváncsian várjuk a végeredményeket. Önmagában az a kérdés is érdekes lehet , hogy ami a maga korában nem aratott korlátlan műszaki elégedettséget. Azt az idők múltával miért szépítjük meg az emlékeinkben. Kétségtelen ,hogy egyedi és karakteres formajegyekkel készültek ezek a Maseratik és hátha a mai kor Technikájával ötvözve létrejöhet egy második eljövetel.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass