pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

MAZDA 787B

A Mazda 787 és származéka, a 787B a C csoport sportprototípus versenyautói, amelyeket a japán Mazda autógyártó fejlesztett ki a sportautó-világbajnokságon, az összes japán sportprototípus-bajnokságon és a Le Mans-i 24 órás versenyen való felhasználásra 1990 és 1991 között.
Bár a 787-es és a 787B nem rendelkezett olyan egykörös tempóval, mint a Mercedes-Benz, a Jaguar és a Porsche, valamint a japán bajnokság versenyzői, a Nissan és a Toyota, a 787-esek megbízhatósága lehetővé tette számukra, hogy harcoljanak a bajnoki címért.
Az autók megbízhatósága végül 1991-ben kifizetődött, amikor a Johnny Herbert, Volker Weidler és Bertrand Gachot által vezetett 787B megnyerte az 1991-es Le Mans-i 24 órás versenyt. 2023-tól ez marad az egyetlen győzelem egy olyan autótól, amely nem dugattyús motort használ. Ez volt az első győzelem egy japán gyártótól, és az egyetlen ilyen győzelem, amíg a Toyota meg nem nyerte a 2018-as Le Mans-i 24 órás versenyt.
Az első 787-es alváz 1990 áprilisában debütált az All Japan Sports Prototype Championship (JSPC) szezon második fordulóján. Az Inter Challenge Fuji 1000 km-re a Mazdaspeed a 787-essel egy régebbi 767B alvázzal indult, Katajama Josimi, David Kennedy és Pierre Dieudonné pedig az új autóban ült. Fuji után elkészült a második 787-es alváz, és a csapat Európába indult, hogy felkészüljön Le Mans-ra.
Ma az autót a Mazda és a Wankel rajongói az egyik legikonikusabb versenyautónak tartják, amely Japánból származik. Számos videojátékban megjelent, például a Gran Turismo sorozatban, a Forza Motorsport sorozatban és az Assetto Corsában. 2005-ben egy gyári hátterű RX-8 a Renown színeit használta a 24 órás silverstone-i versenyen.
A Mazda a hirosimai Mazda Múzeumban őrzi a győztes autót. Ugyanakkor a Mazda replikát készített, és az egyiket a Le Mans Múzeumnak adta. A Le Mans Múzeum autója, a 04-es alváz, egy autentikus autó, nem működő mechanikával.
A Mazdaspeed mérnökei úgy döntöttek, hogy az üzemanyag-hatékonyság kulcsfontosságú a győzelem eléréséhez, ezért a motor piros vonalát 8.500 fordulat / percre korlátozták, így a teljesítményt 650 lóerőre csökkentették. A nagy kanyarsebességre helyezték a hangsúlyt, nem pedig a nagy végsebesség elérésére a pálya egyenes szakaszain.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.